Suroviny
- vepřová krkovice (v celku) 800 g
- mrkev 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- bobkový list 2 ks
- petržel 1 ks
- sůl 1 lžička
- pepř celý 5 kuliček
Křenová houska
- houska 6 ks
- křen (nastrouhaný) 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžička
- mléko 900 ml
- sůl špetka
- muškátový oříšek (mletý)
- bílý pepř (mletý)
- smetana 2 lžíce
Postup přípravy
- Vepřové maso opláchněte a společně s očištěnou zeleninou a kořením vložte do vroucí vody. Vařte doměkka, asi 45 minut.
- Housky (nejlépe z předešlého dne) nakrájejte na kostičky o hraně asi 2 centimetry. Křen oloupejte a nastrouhejte. Petrželku nasekejte najemno.
- V hrnci převařte mléko společně s kořením, křenem a petrželkou. Přidejte housku a nechte táhnout, až houska mléko zahustí a udělá se hustší kaše. Přidejte smetanu na zjemnění.
- Uvařené maso vyjměte, nakrájejte na plátky. Na talíř dejte křenovou housku, na ni dejte nakrájené maso a posypte nakrájenou zeleninou z vývaru. Nakonec maso posypte nakrájenou jarní cibulkou.