Suroviny
- máslo 200 g
- mléko 1 l
- smetana 400 ml
- slanina 300 g
- celer 300 g
- petržel 300 g
- mrkev 500 g
- citron
- brusinky
- šlehačka 200 ml
- cibule 300 g
- hladká mouka 200 g
- cukr 50 g
- sůl
- falešná svíčková 1,2 kg
- pepř celý
- nové koření
- bobkový list
- bílé víno
- šlehačka
Postup přípravy
- Kořenovou zeleninu a cibuli očistíme, pokrájíme na větší kousky/kolečka a podusíme na másle. Prošpikované a osolené maso položíme na připravený základ a také osmahneme tak, aby se zatáhlo, poté přidáme trochu vody s vínem, špetku cukru, koření, přikryjeme (poklice, alobal) a dusíme cca 1,5 hod. (až maso změkne).
- Poté maso vyjmeme, odstraníme koření a zeleninový výpek rozmixujeme, zahustíme smetanou s mlékem a cca 2 lžícemi hladké mouky a povaříme cca 10 minut, dochutíme vínem, případně citrónovou šťávou a cukrem. Maso nakrájíme na tenké plátky a na talíři zdobíme plátkem citrónu se šlehačkou a brusinkami.
Houskový knedlík
- Mouku vysypeme do mísy, uděláme důlek, do kterého vlijeme teplejší mléko a rozdrobíme droždí – přidáme sůl a špetku cukru pro lepší vykynutí. Jakmile droždí začne kvasit, přidáme vejce, na kostičky pokrájené housky a vypracujeme těsto, které necháme cca 30 minut vykynout.
- Poté vytvarujeme 2 knedlíky, necháme pod ubrouskem kynout a vaříme v páře na utěrce nebo ve vroucí vodě pod pokličkou cca 20 minut. Po vyjmutí překrojíme nití na tenké plátky.
Autor receptu: Pavla Reisiglová