Kuchyni šéfkuchaře Marka Pavaly a herečky Lujzy Schramekové Garajové tentokrát naplnilo vůní dorůžova propečené maso. Do posledního sousta si na něm jako host tohoto dílu "Společně s chutí“ pochutnala budoucí maminka a profesionální tanečnice Ivana Gáborík.
Křupavá na povrchu, měkká uvnitř: Hovězí svíčková s petrželovou omáčkou
Hovězí svíčková bez smetany, knedlíků a brusinek? Přesně tak. Šéfkuchař Marek Pavala společně s Lujzou tentokrát připravili šťavnaté steaky z toho nejjemnějšího hovězího masíčka polité omáčkou z čerstvé petržele a bylinek.
Ačkoliv měla Ivana nejdřív obavy, že medium rare nepatří na talíř budoucích maminek, Marek tento mýtus uvedl na pravou míru. Kromě toho Ivaně a Lujze nad sporákem odevzdal několik dalších cenných rad na přípravu toho nejchutnějšího hovězího masa .
Zavažte si zástěru, pozvěte přátele, jde se na to!
V další části budou Marek a Lujza hostit travel bloggera Milana Bardúna, známého pod jménem Milan bez Mapy. Připraví mu Markův vlastní recept – bramborový knedlík s vajíčkem a lanýžovým olejem.
Hovězí svíčková s petrželovou omáčkou
4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT
INGREDIENCE:
- 500 g hovězí svíčkové v celku
- 30 g másla
- 3 větvičky tymiánu
- 2 větvičky rozmarýnu
- sůl a pepř
Petrželová omáčka:
- 2 hrsti petrželky
- 1 hrst čerstvého oregana
- 1 malá chilli paprička
- 70 ml červeného vinného octa
- 2 stroužky česneku
- 150 ml olivového oleje
- sůl a pepř
Příloha: grilovaná zelenina dle vaší chuti
POSTUP:
- Pro přípravu omáčky nasekejte na drobné kousky listy petržele, oregana a stroužky česneku a spolu s olivovým olejem je smíchejte v hmoždíři. Přidejte sůl, pepř a malé množství chilli a celé to zalijte červeným vinným octem. Suroviny ještě podrťte, promíchejte a hotovou omáčku nechte odstát alespoň 20 minut.
- Očištěné maso pořádně nasolte a položte ho v celku na litinovou pánev s rozehřátým olivovým olejem. Postupně ho upečte z každé strany, dokud nemá nahnědlou barvu a pevnější povrch. Poté stáhněte intenzitu plynu či indukce a přidejte k masu máslo, tymián a rozmarýn. Po pár minutách sporák vypněte.
- Maso nechte na pánvi bez toho, abyste ho přikrývali a sledujte jeho vnitřní teplotu pomocí kuchyňského teploměru. Přibližně při 55 °C maso vyjměte, nechte pár minut vychladnout a až potom krájejte.
- Nakrájené steaky okořeňte čerstvým pepřem, hrubozrnnou solí a na závěr polijte připravenou omáčkou. Servírujte například s grilovanou zeleninou podle vaší chuti a dobrým nápojem.