Pokud jste v kuchyni "jako doma", jistě víte, že nejjemnějším hovězím masem je svíčková. Jelikož se nachází podél bederní části páteře skotu a neprovádí téměř žádný pohyb, je toto maso velice libové a zachovává si vláčnou strukturu. Jak svíčkovou ze syrového stavu změnit na lahodné sousto na vidličce?
Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí maso
Pokud si od řezníka přinesete domů celou hovězí svíčkovou, dokážete z jejích jednotlivých částí vykouzlit hned několik gurmánských dobrot. Nejsilnější konec svíčkové, takzvaný palec, je ideální pro poctivé "masožravce". Připravíte z něj totiž pořádný kus steaku známého jako chateaubriand steak. Ten se peče a podává v celku a váží v průměru až 500 gramů! O něco menší steakové řezy připravíte ze středové části zvané filet mignon. No a nejužší část, špičku svíčkové, si odložte na syrové záležitosti jako jsou tatarský biftek nebo carpaccio.
Tohle jste možná nevěděli: Jak říká šéfkuchař Marek Pavala, kvalitní hovězí si nemusí odepřít ani těhotné ženy. Hovězí maso označuje za jediné, které je bezpečné pro budoucí maminky například i v medium rare stavu. V show "Společně s chutí" nedávno jeho dorůžova propečený hovězí steak ochutnala i skvělá profesionální tanečnice, budoucí maminka Ivana Gáborík.
Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí 2 Zdroj: Společně s chutí
Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí 2 Zdroj: Společně s chutí
Sůl má vždy přednost
Pokud i vy solíte maso až téměř v závěru pečení či vaření, neděláte dobře. Jak tvrdí Marek Pavala, solte ještě předtím, než maso položíte na pánev či na gril. Pouze tak maso pořádně nasákne chutí soli. S bylinkami a kořením si naopak dejte načas. Přidejte je až v závěru pečení, aby se nespálily dříve, než uvolní své aroma.
Nehýbat, neposouvat!
Během pečení potřebuje být maso v co nejdelším kontaktu s horkou plochou, ať už je to gril nebo pánev. Nechte maso vždycky pár minut klidně ležet na jedné straně v pánvi nebo na grilu a nehýbejte s ním. Na neopečenou stranu ho otočte, až když povrch zkaramelizuje. Postupně jej na pánev pokládejte z každé strany, čímž se vnitřek rovnoměrně propeče přesně tak, jak má.
Aby vám šla každá příprava jídla jako po másle, můžete si pomoci stylovými kuchyňskými pomocníky. Klikněte na https://cokeandmeal.cz/ a pojďte vyhrát profesionální spotřebiče značky SMEG v křupavém designu s nádechem italského retra.
Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí 3 Zdroj: Společně s chutí
Šéfkuchař Marek Pavala radí, jak si správně vychutnat to nejjemnější hovězí 3 Zdroj: Společně s chutí