Maso
- mleté vepřové maso 150 g
- sójová omáčka (Kikkoman) 1 lžíce
- čínské víno (Shaoxing) 1 lžička
- zázvor (čerstvý ) 1cm kousek
Placky
- cuketa 250 g (1 ks)
- vejce 2 ks
- sezamový olej 1 lžička
- cukr 1/2 lžičky
- hladká mouka 1/2 hrnku
- olej (na smažení)
- sezamová semínka
- bílý pepř (mletý ) 1/4 lžičky
- sůl 3/4 lžičky
K podávání
- omáčky (omáčka Kikkoman Ponzu Lemon)
- sezamová semínka
- chilli olej (nebo sriracha ,nemusí být)
Další výborné recepty s omáčkami Kikkoman najdete v našem speciálu:
PRIMA TIP: Zvýhodněná akce na omáčky Kikkoman proběhne v Globusu v termínu 1.–20. září 2020. Doplňte zásoby nebo vyzkoušejte něco nového.
Postup přípravy
- Mleté maso dejte do misky. Přilijte sójovou omáčku Kikkoman a čínské víno Shaoxin. Přimíchejte nastrouhaný zázvor a nechte 10 minut odstát.
- Do mísy nastrouhejte nahrubo omytou cuketu a vmíchejte sůl. Nechte asi 10 minut odstát. Cuketa pustí dost vody, ale neslévejte ji.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev o průměru 24 cm. Vlijte lžíci oleje a na pánev dejte mleté maso. Vařečkou ho rozmělněte na kousky a nechte opéct dohněda. Poté ho vyndejte z pánve do misky a nechte trochu vychladnout.
- Mezitím připravte těstíčko na placky. K nastrouhané cuketě dejte jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka, vejce, bílý pepř, cukr, sezamový olej a hladkou mouku. prošlehejte dohladka a nakonec vmíchejte opečené maso.
- Pánev vytřete ubrouskem a nechte ji znova rozpálit. Vlijte 2 lžíce oleje a do pánve dejte polovinu těstíčka, rozhrňte je rovnoměrně po celé pánvi, posypte sezamovými semínky a opékejte dozlatova. Poté placku obraťte a nechte ji opéct z druhé strany. Hotovou placku nechte okapat na papírovém ubrousku. Stejně opečte i placku z druhé poloviny těsta.
- Omáčku Kikkoman Ponzu Lemon dejte do mističky. Pokud máte rádi ostré, můžete přimíchat trochu srirachy nebo chilli oleje. Navrch nasypte trochu sezamových semínek, případně nakrájené zelené konce z jarních cibulek.
- Placky nakrájejte na klínky a podávejte s Ponzu omáčkou k namáčení.
Čínské cuketové placky s mletým masem a Ponzu omáčkou Zdroj: Klára Michalová