Těsto
- droždí 7 g
- cukr krupice 15 g
- pšeničná mouka (dvouzrnka) 400 g
- mořská sůl 10 g
- extra virgin olivový olej 40 ml
Obloha
- česnek 2 stroužky
- zelená paprika 1 ks
- rajčatová passata 400 g
- sýr pecorino 60 g
- extra virgin olivový olej
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- bazalka (lístky)
- chilli vlákna (tzv. andělské vlasy, lze vynechat)
Dokončení
- slunečnicový olej (na smažení)
Postup přípravy
- Droždí rozmíchejte s 240 ml vlažné vody, cukrem a 150 g mouky a nechte stát v přikryté nádobě 1 hodinu na teplém místě bez průvanu.
- Zbylou mouku smíchejte se solí. Přidejte vzešlý kvásek a olivový olej a vypracujte hladké těsto, buď vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Z těsta utvořte kouli a nechte ho nejméně 5 hodin kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na 12 stejně velkých kuliček, přikryjte je a nechte ještě 1 hodinu kynout.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky, papriku zbavte semeníku a nakrájejte ji na tenké proužky. V hlubší pánvi opékejte na větším množství olivového oleje česnek s paprikou, až začnou hnědnout. Vmíchejte rajčata, sůl a pepř a vařte zhruba 10 minut. Pak odstavte.
- Širší větší hrnec naplňte do dvou třetin slunečnicovým olejem a zahřejte ho na 180 °C. Správnou teplotu poznáte, ponoříte-li do něj násadu vařečky – měly by okolo ní vystupovat bublinky.
- Z kuliček těsta utvořte rukama placičky a postupně je v horkém oleji smažte dozlatohněda. Odkládejte je na papírové utěrky, které z nich odsají přebytečný tuk.
- Fritované pizzy potřete rajčatovou omáčkou, posypte nastrouhaným pecorinem, opepřete, doplňte lístky bazalky a případně ozdobte vlákny chilli papričky. Ihned podávejte.
PRIMA TIP: Smažené pizzy můžete obložit i sýrem burratou na grilovaném lilku nebo sladkokyselou zavařeninou s paprikou.
Vyzkoušejte také domácí langoše podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí smažené langoše z kynutého těsta