návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Jednoduchý máslový dort

12 porcí
do 1,5 hodiny
Jednoduchý máslový dort
Jednoduchý máslový dort Autor: Pouliční pekařství
Klasika, která se nikdy neomrzí. Když vám schází inspirace, upečte máslový dort a zaručeně sklidíte ovace. Nadýchaný piškot se sladkým krémem lze donekonečna variovat ovocem, čokoládou nebo oříšky. V tomto případě se o lehkost postará náplň ze zakysané smetany.

Postup

  1. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem a nechte ho přečnívat zhruba 2,5 cm nad formu. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Máslo a cukr třete, až zesvětlá. V kuchyňském robotu to trvá asi 5 minut na střední rychlost, ručním šlehačem zhruba 5–7 minut. Postupně přidávejte vejce a pečlivě ho zapracujte do směsi. Vmíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte zakysanou smetanu a rychle prošlehejte. 
  3. Těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu, vytáhnete čistou a suchou. Vytáhněte, nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ji rozevřete, korpus vyjměte a nechte úplně zchladnout. 
  4. Na náplň ušlehejte smetanu na šlehačku a vmíchejte zakysanou smetanu a kávu. 
  5. Korpus rozkrojte podélně na dvě poloviny, spodní potřete náplní a zakryjte ji druhou polovinou těsta. 

PRIMA TIP: Pokud nemáte rádi kávové dezerty nebo dort chystáte pro děti, vmíchejte do náplně místo espressa či kávy strouhanou kůru ze 2 limet a 1 citronu, samozřejmě chemicky neošetřených. 

Jednoduchý máslový dort
Jednoduchý máslový dort
Pouliční pekařství
Máslo ničím nenahradíš

Máslo: 7 rad, jak poznat to opravdu kvalitní

Pouliční pekařství
Paul Allam, David McGuinness

Zapálení majitelé a vášniví pekaři Paul Allam a David McGuinness vás ve své knize s podtitulem Sladkosti na všechny způsoby vezmou do svého pekařství Bourke Street Bakery v australské Sydney a odhalí vám všechna tajemství pečení lahodných koláčů, dezertů, máslových croissantů i skvostů z plundrového těsta. Podělí se s vámi o 90 receptů na své ikonické kousky a o spoustu rad, tipů a triků, které vás spolehlivě dovedou k perfektnímu výsledku. Je až s podivem, že stačí pouhých šest surovin, aby vzniklo něco tak dokonalého jako voňavé, křupavé pečivo. Připravte si mouku, sůl, vodu, máslo, droždí a cukr a pusťte se do pečení. Možná si časem otevřete i vlastní řemeslné pekařství. 
Vydalo nakladatelství Omega
Související témata: Sladké