Těsto
- máslo (změklé ) 280 g
- cukr krupice 300 g
- vejce 4 ks
- hladká mouka 300 g
- zakysaná smetana 225 g
- máslo (na vymazání formy)
Náplň
- smetana ke šlehání (35 % tuku) 125 ml
- zakysaná smetana 125 g
- espresso (nebo 2 lžíce instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci horké vody) 2 šálky
Postup přípravy
- Dortovou rozevírací formu vymažte máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem a nechte ho přečnívat zhruba 2,5 cm nad formu. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Máslo a cukr třete, až zesvětlá. V kuchyňském robotu to trvá asi 5 minut na střední rychlost, ručním šlehačem zhruba 5–7 minut. Postupně přidávejte vejce a pečlivě ho zapracujte do směsi. Vmíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte zakysanou smetanu a rychle prošlehejte.
- Těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu, vytáhnete čistou a suchou. Vytáhněte, nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ji rozevřete, korpus vyjměte a nechte úplně zchladnout.
- Na náplň ušlehejte smetanu na šlehačku a vmíchejte zakysanou smetanu a kávu.
- Korpus rozkrojte podélně na dvě poloviny, spodní potřete náplní a zakryjte ji druhou polovinou těsta.
PRIMA TIP: Pokud nemáte rádi kávové dezerty nebo dort chystáte pro děti, vmíchejte do náplně místo espressa či kávy strouhanou kůru ze 2 limet a 1 citronu, samozřejmě chemicky neošetřených.