Paul Allam, David McGuinness

Jednoduchý máslový dort

Moje hodnocení
9x

Klasika, která se nikdy neomrzí. Když vám schází inspirace, upečte máslový dort a zaručeně sklidíte ovace. Nadýchaný piškot se sladkým krémem lze donekonečna variovat ovocem, čokoládou nebo oříšky. V tomto případě se o lehkost postará náplň ze zakysané smetany.

12 porcí
90 minut

Těsto

  • změklé máslo 280 g
  • cukr krupice 300 g
  • vejce 4 ks
  • hladká mouka 300 g
  • kypřicí prášek 1/2 sáčku
  • zakysaná smetana 225 g
  • máslo na vymazání formy

Náplň

  • smetana ke šlehání (35 % tuku) 125 ml
  • zakysaná smetana 125 g
  • espresso (nebo 2 lžíce instantní kávy rozpuštěné v 1 lžíci horké vody) 2 šálky

Postup přípravy

  1. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem a nechte ho přečnívat zhruba 2,5 cm nad formu. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Máslo a cukr třete, až zesvětlá. V kuchyňském robotu to trvá asi 5 minut na střední rychlost, ručním šlehačem zhruba 5–7 minut. Postupně přidávejte vejce a pečlivě ho zapracujte do směsi. Vmíchejte mouku a prášek do pečiva, přidejte zakysanou smetanu a rychle prošlehejte.
  3. Těsto přesuňte do připravené formy, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 45–50 minut, až špejli zapíchnutou do středu, vytáhnete čistou a suchou. Vytáhněte, nechte 10 minut chladnout ve formě, pak ji rozevřete, korpus vyjměte a nechte úplně zchladnout.
  4. Na náplň ušlehejte smetanu na šlehačku a vmíchejte zakysanou smetanu a kávu.
  5. Korpus rozkrojte podélně na dvě poloviny, spodní potřete náplní a zakryjte ji druhou polovinou těsta.

PRIMA TIP: Pokud nemáte rádi kávové dezerty nebo dort chystáte pro děti, vmíchejte do náplně místo espressa či kávy strouhanou kůru ze 2 limet a 1 citronu, samozřejmě chemicky neošetřených.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Paul Allam, David McGuinness

Knihy Omega Paul Allam, David McGuinness

Zapálení majitelé a vášniví pekaři Paul Allam a David McGuinness vás ve své knize s podtitulem Sladkosti na všechny způsoby vezmou do svého pekařství Bourke Street Bakery v australské Sydney a odhalí vám všechna tajemství pečení lahodných koláčů, dezertů, máslových croissantů i skvostů z plundrového těsta. Podělí se s vámi o 90 receptů na své ikonické kousky a o spoustu rad, tipů a triků, které vás spolehlivě dovedou k perfektnímu výsledku. Je až s podivem, že stačí pouhých šest surovin, aby vzniklo něco tak dokonalého jako voňavé, křupavé pečivo. Připravte si mouku, sůl, vodu, máslo, droždí a cukr a pusťte se do pečení. Možná si časem otevřete i vlastní řemeslné pekařství. 
Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty