Těsto
- mléko (nebo voda) 180 ml
- máslo (nebo sádlo) 50 g
- sůl 1 špetka
- polohrubá mouka 150 g
- vejce (jedno z nich na potírání) 4 ks
Krém
- krémový sýr (nebo tavený) 350 g
- máslo 50 g
- šunka (nebo uzené maso, umleté) 150 g
- cibule (najemno nakrájená) 30 g
- mletá sladká paprika 1 špetka
Postup přípravy
- Do většího kastrolu dejte vařit mléko nebo vodu, tuk a sůl. Uveďte do prudkého varu. Za stálého míchání přisypávejte mouku a asi 1 minutu míchejte – vznikne těsto, které se začne odtahovat (tzv. odpalovat) ode stěn nádoby.
- Kastrol sundejte z plotýnky, těsto přesuňte do porcelánové misky, lehce ho rozetřete a po jednom k němu zapracujte vejce, protírejte celkem asi 2 minuty.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto přesuňte do velkého cukrářského sáčku (neb do silného plastového, kterému pak ustřihněte spodní roh) a na lehce vymazaný plech vyložený pečicím papírem stříkejte nebo vytlačujte malé bochánky. Potřete je vejcem rozšlehaným s trochu vody (nebo jen vodou), vložte do trouby a pečte 12 až 15 minut. Troubu během pečení neotvírejte, zejména ne během prvních 8 minut, větrníky by spadly.
- Po upečení nechte větrníky vychladnout, pak je rozkrojte a plňte podle potřeby. Sýr nebo tvaroh protřete sítem (bude kypřejší a vzhlednější) a promíchejte s ostatními přísadami.
PRIMA TIP: Vilém Vrabec byl mistrem studené kuchyně a jeho stejnojmenná publikace se dodnes používá v kuchařských školách i provozech. Vymyslel nekonečnou řadu náplní a pěn a proslul i efektní úpravou studených mís. Své starší kuchařky i sám (dokonale) ilustroval. Kromě studené kuchyně napsal i mistrovské knihy o kuchyni teplé, moučnících a cukroví a také míchaných nápojích, neboť byl i skvělým a inovativním mixologem.
Vyzkoušejte delikátní celerovou pomazánku s mrkví a jablkem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE