Slané větrníčky s šunkovým krémem podle Viléma Vrabce

Moje hodnocení
1x

Husarským kouskem tradiční kuchyně jsou větrníky z odpalovaného (V. V. ho nazýval páleným) těsta. Odpalované těsto se vyznačuje mimořádnou jemností a vláčností, nehledě na schopnost pojit se sladkými i slanými náplněmi. Tedy malý mistrovský kousek, který se dá ovšem snadno naučit.

25 porcí
90 minut

Těsto

Krém

Postup přípravy

  1. Do většího kastrolu dejte vařit mléko nebo vodu, tuk a sůl. Uveďte do prudkého varu. Za stálého míchání přisypávejte mouku a asi 1 minutu míchejte – vznikne těsto, které se začne odtahovat (tzv. odpalovat) ode stěn nádoby.
  2. Kastrol sundejte z plotýnky, těsto přesuňte do porcelánové misky, lehce ho rozetřete a po jednom k němu zapracujte vejce, protírejte celkem asi 2 minuty.
  3. Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto přesuňte do velkého cukrářského sáčku (neb do silného plastového, kterému pak ustřihněte spodní roh) a na lehce vymazaný plech vyložený pečicím papírem stříkejte nebo vytlačujte malé bochánky. Potřete je vejcem rozšlehaným s trochu vody (nebo jen vodou), vložte do trouby a pečte 12 až 15 minut. Troubu během pečení neotvírejte, zejména ne během prvních 8 minut, větrníky by spadly.
  4. Po upečení nechte větrníky vychladnout, pak je rozkrojte a plňte podle potřeby. Sýr nebo tvaroh protřete sítem (bude kypřejší a vzhlednější) a promíchejte s ostatními přísadami.
PRIMA TIP: Vilém Vrabec byl mistrem studené kuchyně a jeho stejnojmenná publikace se dodnes používá v kuchařských školách i provozech. Vymyslel nekonečnou řadu náplní a pěn a proslul i efektní úpravou studených mís. Své starší kuchařky i sám (dokonale) ilustroval. Kromě studené kuchyně napsal i mistrovské knihy o kuchyni teplé, moučnících a cukroví a také míchaných nápojích, neboť byl i skvělým a inovativním mixologem.

Vyzkoušejte delikátní celerovou pomazánku s mrkví a jablkem podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty