12 nápadů, jak využít při vaření škvarky

"Zdravé" škvarkové sádlo  Foto:
"Zdravé" škvarkové sádlo
Foto: Nakládačka na věčné časy

V době masopustu a zabijaček jsou k mání čerstvé a voňavé škvarky, které můžete zobat jen tak na chuť nebo je zkuste využít při vaření. Dodají pokrmů nezaměnitelnou chuť!

Pokud si doma sami škvaříte sádlo, zbydou vám po škvaření nádherné zlaté a křupavé kostičky, které můžete buď zalít sádlem a mazat si je na chleba, nebo je uchovat samostatně a připravit z nich skvělá jídla nebo chuťovky.

Klasikou je oblíbená škvarková pomazánka ochucená cibulkou, okurkou a trochou hořčice. Na čerstvý krajíc chleba těžko najdete chutnejší pomazánku! Škvarky se také přidávají do slaného pečiva, kterému dodají nadhernou šťavnatost – na výběr jsou různé placičky nebo pagáče.

Škvarky také prospějí jednoduchým šťouchaným bramborám, ideálně ještě v kombinaci s opečenou cibulkou.

Využijte škvarky při vaření a připravte z nich báječné dobroty:

Recept

Škvarková pomazánka s kmínovými tvarůžky Foto:

Škvarková pomazánka s kmínovými tvarůžky

Hospodská klasika, která je však bohužel stále vzácnější. Přitom příprava je jednoduchá, chuť znamenitá a potěšení velké. Zkuste jí hosty uctít na večírku nebo před večeří...

Recept

Masopustní škvarkoví šneci  Foto:

Masopustní škvarkoví šneci

Období masopustu nabízí spoustu receptů, které sice neladí s povoročním detoxem, ale zase jsou neodolatelně dobré! Třeba tohle křehké škvarkové pečivo, které chutná stejně...

Recept

Šťouchané brambory s cibulkou a se škvarky Foto:

Šťouchané brambory s cibulkou a se škvarky

Tak jednoduché a taková dobrota! Někdy je méně více a tady to tedy rozhodně platí!

Recept

Bleskové škvarkové placky  Foto:

Bleskové škvarkové placky

Tradiční škvarkové placky se připavují na různé způsoby, tento je tedy jeden z mnoha, ale je vážně skvělý! Placky můžete použít jako přílohu s kouskem masa nebo jako...

Recept

Lín s bílým zelím a křupavými škvarky  Foto:

Lín s bílým zelím a křupavými škvarky

Přidejte do svého jídelníčku více sladkovodních ryb. Jsou velmi chutné a samozřejmě zdravé. Vyzkoušet můžete třeba náš originální recept s křupavými škvarky s dušeným zelím.

Recept

Škvarková pomazánka Foto:

Škvarková pomazánka

Tradice zabijaček je u nás stále zakořeněná a množství dobrot, které z jednoho pašíka dokážeme vyrobit, je obdivuhodná. Jednou z nich jsou křupavé, dozlatova vysmažené...

Recept

Škvarkové pagáče  Foto:

Škvarkové pagáče

Ať už si škvaříte sádlo doma, nebo si škvarky kupujete v oblíbeném řeznictví, dobrých škvarků není nikdy dost. A pagáčků obzvlášť ne! Až je vyzkoušíte, pochopíte, proč...

Recept

Česnečka se šťouchanými brambory s cibulkou a se škvarky Foto:

Česnečka se šťouchanými brambory s cibulkou a se škvarky

Poctivý domácí oukrop měly v oblibě už naše prabáby, neboť šlo o polévku zdravou a výživnou, přesto však na suroviny skromnou. I naši pradědové si k ní vytvořili pozitivní...

Recept

Skřivani Foto:

Skřivani

Jemné maso a voňavé sádlo spolu tvoří silně návykovou kombinaci, které určitě podlehnete.

Recept

Škvarková pomazánka Foto:

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka je známá svojí skvělou chutí, které ale docílíte jen a jen pomalou přípravou této pochoutky. Odměnou za trpělivost vám bude výtečná chuťovka.

Recept

"Zdravé" škvarkové sádlo  Foto:

"Zdravé" škvarkové sádlo

Vyškvařte škvarky z prorostlého vepřového bůčku, odlehčete je nasekanými bylinkami a parmazánem a chleba možná ani nebudete potřebovat.

Recept

Škvarkové pagáčky Foto:

Škvarkové pagáčky

Českou klasiku v podobě škvarkových pagáčků můžete doplnit sýrem cottage, do kterého přimícháte jarní bylinky podle chuti.

Připravila Klára Michalová

Videa

reklama

reklama