Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Sezona růžových vín startuje! Vyznáte se v nich?

Sezona růžových vín startuje

Sezona růžových vín startuje Zdroj: Vinařský fond / Shutterstock

  • Zavřít
Sezona růžových vín startuje

Sezona růžových vín startuje Zdroj: Vinařský fond / Shutterstock

Osvěžující, lehká, s ovocnou chutí – taková jsou oblíbená růžová vína. Společně s přicházejícími teplými dny startuje i sezona rosé. Ideální na letní večery, ke grilování i jen tak na osvěžení. Nechte se okouzlit moravskými a českými růžovými víny a vychutnejte si je všemi smysly!

Seznam.cz banner

Výborná geografická poloha naší země, šikovnost vinařů a bohatá zkušenosti je to, co dělá naše vína lahodná. Nechme se uchvátit jejich příjemnou ovocnou a květinovou vůní se širokou škálou podtónů. Chuť skvěle ladí s vůní a je doplněna buď o svěží kyselinku nebo příjemný zbytkový cukr.

Jak probíhá výroba?

Růžové víno se vyrábí z odrůd plodící modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. S nadsázkou můžeme tedy říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé.

Sommeliér Marek Babisz doporučuje

Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená (8–12 °C), zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v letních měsících. Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům. Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.

Malý tahák k degustaci aneb není odrůda jako odrůda

Typická pro moravská a česká vína je odrůdová pestrost a rozmanitost výrazu vín v návaznosti na rukopis vinaře a jedinečné půdní a klimatické podmínky jednotlivých regionů. Ve vůni (buketu) růžových vín můžeme ucítit různé druhy ovoce (meruňky, maliny, ostružiny, citrusové plody, červený rybíz, višně nebo vodní meloun). Výjimkou ale nebývají ani smetanové či jogurtové tóny.

Mezi nejoblíbenější odrůdy moravských a českých růžových vín patří:

• Zweigeltrebe – barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce jako jsou maliny a jahody ve smetanovém hávu.

• Frankovka – barva je nejčastěji světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.

• Svatovavřinecké – sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.

• Cabernet Sauvignon – víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.

• Merlot – barva vína je nejčastěji sytě růžová, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot, v dochuti jsou cítit nejčastěji tóny malin a červeného grepu.

Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou. Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do třech hlavních skupin: Růžová rosé, Červená rosé, Oranžová rosé.

Tipy na růžové akce:

• Degustační festival růžových vín a klaretů, Růžový máj na náplavce, se koná v sobotu 13. května na Rašínově nábřeží na Praze 2. Letošní šestý ročník proběhne v rytmu swingu a jazzu a bude navazovat na farmářský trh. Festival nabídne ochutnávku 25 českých a moravských vinařů. Součástí je i výstava šperků a designu. Kromě vína a krásných šperků se návštěvníci festivalu mohou těšit na zajímavou gastronomii. V nabídce budou například grilované ryby a mořské plody, bagety plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, smažené bramborové spirálky, zrající sýry, sušené šunky a mnoho dalšího. Atmosféru doplní taneční hudba v rytmu swingu a jazzu.

• Den v růžovém, jedna z největších degustací růžových vín a sektů v Čechách, proběhne v sobotu 3. června od 14 do 20 hodin na zámku v Mělníku. Nejrůžovější den v roce nabídne unikátní pultovou degustaci věnovanou výhradně růžovým vínům a klaretům. Hosté se mohou těšit výhradně na špičková růžová vína z Moravy a Čech. K ochutnání budou připravena všechna vína přihlášená do jediné specializované soutěže růžových vín u nás, Jarovín Rosé. Součástí degustace bude stánek s vybranými specialitami šéfkuchaře zámeckého restaurantu s velmi příjemnými cenami. K ochutnání budou také všechny sekty přihlášené do letošního ročníku největšího vinařského projektu u nás Král vín České republiky. Akce se koná za podpory města Mělník a Vinařského fondu.

Více informací na www.wineofczechrepublic.cz

Zdroj fotografií Vinařský fond a Shutterstock

Sommelierský slovník II. díl Novinky

Sommelierský slovník II. díl

Sommelierský slovník I. díl Novinky

Sommelierský slovník I. díl

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky víno vůně Mělník Česko vinařství degustace malina gastro akce sommelier Vinařský fond hrozen růžové víno

Návrhy pro vás

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity Polévky

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Smažené červené papriky plněné feta sýrem – snadný předkrm pro letní piknik i oslavu Recepty

Smažené červené papriky plněné feta sýrem – snadný předkrm pro letní piknik i oslavu

Broskvový dort Florida – lehký ovocný moučník inspirovaný slunným americkým státem Sladké

Broskvový dort Florida – lehký ovocný moučník inspirovaný slunným americkým státem

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami Maso

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami


Přečtěte si také

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Novinky
Šťavnaté ovoce z ohně: Připravte si na grilovačce sladkou pochoutku plnou letní chuti

Šťavnaté ovoce z ohně: Připravte si na grilovačce sladkou pochoutku plnou letní chuti

Sladké
Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Maso
Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Espresso tonic – kávový hit, který vás osvěží i v tom největším horku

Espresso tonic – kávový hit, který vás osvěží i v tom největším horku

Maso
Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Recepty
Smažené červené papriky plněné feta sýrem – snadný předkrm pro letní piknik i oslavu

Smažené červené papriky plněné feta sýrem – snadný předkrm pro letní piknik i oslavu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Poklady belgické kuchyně: Cukrový koláč aneb Tarte au sucre Sladké

Poklady belgické kuchyně: Cukrový koláč aneb Tarte au sucre

Broskvový dort Florida – lehký ovocný moučník inspirovaný slunným americkým státem Sladké

Broskvový dort Florida – lehký ovocný moučník inspirovaný slunným americkým státem

Maso
Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami Maso

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami Maso

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Zelenina
Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek Vegetariánské

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Sladké
Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto Sladké

Angreštový krém do skleničky – lehký dezert jako stvořený pro léto

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Vysmívaný Admirál Kuzněcov míří do šrotu, píší v Rusku. Smůla provází chloubu Kremlu už léta Fico dal EU ultimátum ohledně sankcí proti Rusku. Žádá záruky, aby se mohlo hlasovat RADAR: Česko pod přívaly lijáků, podívejte se, kde udeří bouřky. Teploty jdou rapidně dolů

prima-zeny

Bernášková o vztahu s dcerou: Držím si hranici rodiče, nechci, ať je po mně přecitlivělá Dojemné gesto Jitky Čvančarové ve Varech. Tetováním vzdala hold zesnulé Kolouchové Monika Bagárová promluvila o dceři: Má už svou hlavu. S mým partnerem mají krásný vztah

prima-zoom

Brzy může vyhynout 500 druhů ptáků První soukromá vesmírná stanice začne fungovat v roce 2026. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř Zmije zabila desetkrát větší kořist a snažila se ji pozřít. Podívejte se na video

prima-fresh

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Šťavnaté ovoce z ohně: Připravte si na grilovačce sladkou pochoutku plnou letní chuti Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

prima-cool

Nová Teorie velkého třesku bude sci-fi Kolik procent má filmové Kingdom Come na ČSFD? První reakce českých diváků jsou venku Jak Johnny Depp reagoval na vyhazov z Harryho Pottera? Jeho sprosté odpovědi se zasmějete

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

František Ringo Čech žije ve finském srubu. Byl mezi prvními, kdo si takové bydlení pořídil Řepík je královská bylina s ohromnou léčivou silou. Zkuste čaj, kapky a mast Co se dá udělat z borůvek? Kynuté knedlíky, muffiny, džem i salsa

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.