Suroviny
- hovězí maso (nízký roštěnec) 1 kg
- slunečnicový olej 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- rozmarýn (nasekaný) 1 lžička
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Koňaková omáčka:
- přepuštěné máslo (ghí) 1 lžička
- šalotka (malá) 1 ks
- koňak 50 ml
- smetana ke šlehání 150 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Nejprve připravte roastbeef. Začněte marinádou: Do dvou lžic oleje zamíchejte lžíci dijonské hořčice, přidejte čerstvě namletý pepř a nasekaný rozmarýn. Hovězí maso (nízký roštěnec) hojně osolte po celém povrchu, potřete ho marinádou a nechte pár hodin nebo klidně přes noc odpočívat v lednici.
- Troubu předehřejte na 140 stupňů. Na pánvi zprudka a krátce opečte namarinované maso ze všech stran, aby se takzvaně zatáhlo. Maso přendejte do pekáče a znovu ho potřete po celém povrchu zbylou marinádou. Lehce ho podlijte vodou (asi 4 lžíce) a dejte ho péct zhruba na 60 minut do horkovzdušné trouby. Po hodině pečení zkontrolujte teploměrem na maso, jakou má uvnitř teplotu. Ideální teplota hotového roastbeefu je kolem 58 až 60 stupňů. Poté maso nechte dojít a vystydnout, brzkým zakrojením by z něj vytekla šťáva. Roastbeef můžete podávat teplý i studený, ale vždy nakrájený na co nejtenčí plátky.
- Koňakovou omáčku připravíte jednoduše. V malém hrnci na přepuštěném másle (ghí) orestujte najemno nasekanou šalotku. Jakmile začne zlátnout, přilijte koňak a výpek z masa. Provařte asi 4 minuty a pak zjemněte smetanou, kterou nechte provařit zhruba další 3 minuty. Pak omáčku opepřete čerstvě namletým pepřem a dosolte.
PRIMA TIP: Servírujte stylově s pomocí nadčasové klasiky. Teakové kuchyňské prkénko Belly se pyšní krásnou kresbou, díky které je každý kus unikátem, i vysokou odolností. Fanoušky udržitelnosti pak jistě potěší, že jde o kousek z kořenového teakového dřeva, které jinak běžně končí jako odpad.
Vyzkoušejte také recept Zdeňka Pohlreicha na hovězí roastbeef podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE