Žloutkový krém s tymiánovými piškoty
Zdroj: isifa.com
Žloutkový krém s tymiánovými piškoty
Zdroj:
isifa.com
Moje hodnocení
21x
Tenhle dezert je jako sen. Lehoučký žloutkový krém doplňte o tymiánové piškoty a věřte, že to bude dokonalá tečka jakéhokoliv jídla.
4 porce
60 minut
Na krém
double cream
150 ml
Mléko
5 lžic
citronový tymián
10 g
Žloutek
2 ks
krupicový cukr
45 g
citronová štáva
2–3 lžíce
Na piškoty (36 ks)
máslo, změklé
60 g
práškový cukr
100 g
nasekané lístky citronového tymiánu
1 lžíce
vaječné bílky
2 ks
prosetá hladká mouka
100 g
Postup přípravy
Příprava krému: Double cream a mléko dejte do malého kastrolu a přidejte nasekaný tymián. Pomalu směs přiveďte do varu, potom sundejte z plotny a nechte asi 30 minut tymián louhovat. Tymián na dně hrnce chvíli drťte tyčovým mixérem, aby směs dostala více chuti.
Příprava piškotů: Roztopte troubu na 220 °C, u plynové a stupeň 7. Změklé máslo důkladně vyšlehejte s moučkovým cukrem. Přidejte lístky tymiánu a postupně přidávejte vaječné bílky a 2 lžíce mouky. Potom vmíchejte zbylou mouku. Naplňte hmotou trezírovací sáček a na pečicí plech vytlačte 7 cm dlouhé dílky. Pečte 8 minut a nechte vychladnout na mřížce.
Dokončení krému: Vyšlehejte žloutky s cukrem a tymiánem do pevné lehké hmoty. Potom směs nalijte do hrnce a pomalu vařte, dokud nezhoustne, a dochuťte citronovou šťávou. Slijte krém do džbánku a potom jím naplňte misky. Nechte pár hodin nebo přes noc uležet. Před servírováním ozdobte lístky tymiánu. Podávejte s piškoty.