Suroviny
- polohrubá mouka 300 g
- cukr krupice 200 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- olej 200 ml
- bílý jogurt (selský ) 200 ml
- vejce 4 ks
- bílý jogurt (selský ) 1 lžíce
- kakao 2 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka (na vysypání formy)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte dortovou formu.
- Prášek do pečiva lehce vmíchejte do mouky a na chvíli odložte, než na ni přijde řada. Vajíčka pokojové teploty vyšlehejte s vanilkovým a krupicovým cukrem. Přilijte olej a za stálého šlehání přidávejte střídavě po lžících mouku a jogurt. Těsto rozdělte na dvě stejné části. Do jedné části vmíchejte navíc lžíci jogurtu a kakao.
- Abyste docílili zebra efektu, dejte do středu formy nejprve dvě lžíce světlého těsta a na to pak opět do středu dvě lžíce tmavého těsta. Střídejte stále světlé těsto s tmavým a pořád nalévejte do středu formy, dokud nespotřebujete celé těsto.
- Pečte přibližně 50 minut, 10 minut před koncem pečení bábovku překryjte alobalem. Tím docílíte, že bábovka bude uvnitř upečená a na povrchu nebude spálená.
Vyzkoušejte také recept na tradiční mramorovou hrníčkovou bábovku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE