Suroviny
- kulatá rýže 220 g
- citronová šťáva 2 lžíce
- citronová kůra (z 1/2 citronu)
- cukr krupice 120 g
- mléko 400 ml
- máslo (+ 1 lžíce na vytření misek) 1 lžíce
- vejce 2 ks
- švestkový kompot (samotné švestky) 600 g
- strouhanka 3 lžíce
Postup přípravy
- Rýži nasypte do kastrolu, přidejte citronovou kůru, 2 lžíce cukru, mléko a máslo. Vařte na velmi mírném ohni pod pokličkou asi 20 minut.
- Troubu rozehřejte na teplotu 180 °C. Žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do světlé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Ten po lžících zlehka přimíchejte ke žloutkům, abyste pěnu nadlehčili. Promíchejte ji s uvařenou rýží.
- Misky na zapékání vytřete máslem a naplňte do poloviny rýžovou směsí. Poklaďte ji švestkami a doplňte rýží.
- Naplněné misky posypte strouhankou promíchanou s citronovou šťávou a pečte 10 minut.