Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Žampionový krém

2 porce
do 1 hodiny
Žampionový krém
Žampionový krém Autor: Cat & Cook
Žampionový krém je ideální polévka na podzim a zimu – je krásně hustý, skvěle voní a perfektně zahřeje. Hrát si můžete s bylinkami i kořením, které přidáváte, stejně tak jako s ozdobami navrchu.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Pokud chcete vynechat bílé víno, není to problém. Místo něj do polévky ke konci přípravy kápněte pár kapek citronu.
  2. Pokud nemáte v lednici/mrazáku vývar, připravte si ho, trvá to půl hodinky. Nikdy nevařte polévky z vody, polévka by byla chuťově prázdná. Zeleninový vývar máte hotový za chviličku – stačí ho založit a mezitím začít s přípravou krému.
  3. Žampiony očistěte ubrouskem/hadříkem a pokrájejte na čtvrtky (portobello ponechte zatím v celku).
  4. Ve větším hrnci rozehřejte 30 g másla a přidejte žampiony. Nyní je potřeba, aby houby pustily přebytečnou vodu, prohloubí se tak jejich chuť.
  5. Plamen držte na vyšším stupni a vyčkejte asi 10 minut, žampiony se nejdříve začnou smažit, poté budou pouštět vodu a až se voda vypaří, opět se začnou smažit. Po vypaření vody bude možná potřeba přidat tuk, proto případně přidejte 20–30 g másla.
  6. V tuto chvíli do hrnce přidejte i najemno nakrájenou cibuli, tymián a ochuťte pepřem a solí. Společně restujte dozlatova a přidejte drcený/najemno nakrájený česnek.
  7. Počkejte ještě minutku a podlijte vínem. Počkejte, až se víno odpaří na tuk (opět uslyšíte typické prskání tuku) a přestanete cítit alkohol. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.
  8. Mezitím nakrájejte portobello žampiony na silnější plátky a orestujte je na másle.
  9. Z polévky vyndejte tymián, přilijte smetanu, přisypte špetku muškátového oříšku a rozmixujte ji ve stolním mixéru či tyčovým mixérem.
  10. Do polévky přidejte osmahnuté portobello, ochutnejte ji a případně dochuťte. Někdy je potřeba přidat trochu cukru, soli či pepře.
  11. Ozdobte parmazánem, petrželkou a podávejte.
Reklama
Žampionový krém
Žampionový krém
Cat & Cook

Cat & Cook kuchařka
Ivana Jindřichová

70 receptů, kterých se už nikdy nebudete bát!

Do své první kuchařky jsem chtěla zaznamenat především jídla, která miluji. Vybrala jsem pro vás převážně tradiční recepty z celého světa, kterých se lidé často bojí. Odrazovat můžou například hůře dostupné, či neznámé suroviny nebo dlouhý postup. Tomu jsem v kuchařce jednoduše předešla tím, že jsem všechny netradiční suroviny popsala, poradila vám, kde je sehnat, a ty nejsložitější postupy jsem nafotila krok za krokem.

Kuchařka Cat&Cook by vás v neposlední řadě měla naučit základním návykům v kuchyni, jako je například používání vývaru na vaření krémových polévek a omáček nebo využití digitálního teploměru při přípravě mas a různých dezertů. Dále vám ve své knize vysvětluji různé kuchařské názvy a poukazuji na kuchařské náčiní, které by se vám mohlo hodit.

Více info o knize, eshop a spoustu dalších receptů najdete na www.catandcook.cz.

Související témata: žampion , žampionová polévka , krém
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama