Žampionový krém

Moje hodnocení
10x

Žampionový krém je ideální polévka na podzim a zimu – je krásně hustý, skvěle voní a perfektně zahřeje. Hrát si můžete s bylinkami i kořením, které přidáváte, stejně tak jako s ozdobami navrchu.

2 porce
60 minut

Suroviny

  • hnědé žampiony 300 g
  • portobello žampiony 125 g (2 ks)
  • střední cibule 1 ks
  • česnek 1 velký stroužek
  • tymián 1 snítka
  • kvalitní bílé víno 50 ml
  • zeleninový/kuřecí vývar 400–500 ml
  • 31% smetana 100 ml
  • máslo 90 g
  • parmazán 30 g
  • petrželka
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Postup přípravy

  1. Pokud chcete vynechat bílé víno, není to problém. Místo něj do polévky ke konci přípravy kápněte pár kapek citronu.
  2. Pokud nemáte v lednici/mrazáku vývar, připravte si ho, trvá to půl hodinky. Nikdy nevařte polévky z vody, polévka by byla chuťově prázdná. Zeleninový vývar máte hotový za chviličku – stačí ho založit a mezitím začít s přípravou krému.
  3. Žampiony očistěte ubrouskem/hadříkem a pokrájejte na čtvrtky (portobello ponechte zatím v celku).
  4. Ve větším hrnci rozehřejte 30 g másla a přidejte žampiony. Nyní je potřeba, aby houby pustily přebytečnou vodu, prohloubí se tak jejich chuť.
  5. Plamen držte na vyšším stupni a vyčkejte asi 10 minut, žampiony se nejdříve začnou smažit, poté budou pouštět vodu a až se voda vypaří, opět se začnou smažit. Po vypaření vody bude možná potřeba přidat tuk, proto případně přidejte 20–30 g másla.
  6. V tuto chvíli do hrnce přidejte i najemno nakrájenou cibuli, tymián a ochuťte pepřem a solí. Společně restujte dozlatova a přidejte drcený/najemno nakrájený česnek.
  7. Počkejte ještě minutku a podlijte vínem. Počkejte, až se víno odpaří na tuk (opět uslyšíte typické prskání tuku) a přestanete cítit alkohol. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.
  8. Mezitím nakrájejte portobello žampiony na silnější plátky a orestujte je na másle.
  9. Z polévky vyndejte tymián, přilijte smetanu, přisypte špetku muškátového oříšku a rozmixujte ji ve stolním mixéru či tyčovým mixérem.
  10. Do polévky přidejte osmahnuté portobello, ochutnejte ji a případně dochuťte. Někdy je potřeba přidat trochu cukru, soli či pepře.
  11. Ozdobte parmazánem, petrželkou a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook


Přečtěte si také

Recepty