Žampionový krém

Moje hodnocení
15x

Žampionový krém je ideální polévka na podzim a zimu – je krásně hustý, skvěle voní a perfektně zahřeje. Hrát si můžete s bylinkami i kořením, které přidáváte, stejně tak jako s ozdobami navrchu.

2 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Pokud chcete vynechat bílé víno, není to problém. Místo něj do polévky ke konci přípravy kápněte pár kapek citronu.
  2. Pokud nemáte v lednici/mrazáku vývar, připravte si ho, trvá to půl hodinky. Nikdy nevařte polévky z vody, polévka by byla chuťově prázdná. Zeleninový vývar máte hotový za chviličku – stačí ho založit a mezitím začít s přípravou krému.
  3. Žampiony očistěte ubrouskem/hadříkem a pokrájejte na čtvrtky (portobello ponechte zatím v celku).
  4. Ve větším hrnci rozehřejte 30 g másla a přidejte žampiony. Nyní je potřeba, aby houby pustily přebytečnou vodu, prohloubí se tak jejich chuť.
  5. Plamen držte na vyšším stupni a vyčkejte asi 10 minut, žampiony se nejdříve začnou smažit, poté budou pouštět vodu a až se voda vypaří, opět se začnou smažit. Po vypaření vody bude možná potřeba přidat tuk, proto případně přidejte 20–30 g másla.
  6. V tuto chvíli do hrnce přidejte i najemno nakrájenou cibuli, tymián a ochuťte pepřem a solí. Společně restujte dozlatova a přidejte drcený/najemno nakrájený česnek.
  7. Počkejte ještě minutku a podlijte vínem. Počkejte, až se víno odpaří na tuk (opět uslyšíte typické prskání tuku) a přestanete cítit alkohol. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte asi 10 minut.
  8. Mezitím nakrájejte portobello žampiony na silnější plátky a orestujte je na másle.
  9. Z polévky vyndejte tymián, přilijte smetanu, přisypte špetku muškátového oříšku a rozmixujte ji ve stolním mixéru či tyčovým mixérem.
  10. Do polévky přidejte osmahnuté portobello, ochutnejte ji a případně dochuťte. Někdy je potřeba přidat trochu cukru, soli či pepře.
  11. Ozdobte parmazánem, petrželkou a podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty