Kateřina Bednářová

Vyrobte si domácí ocet z jablečných slupek

Moje hodnocení
19x

Oblíbený jablečný ocet si snadno vyrobíte doma. Elegantně se zužitkují zbytky jablek, například po pečení koláče, které se jinak vyhazují. Vy tak získáte kvalitní surovinu, která v kuchyni najde široké uplatnění.

1 porce
10 minut

Suroviny

  • Jablečný ocet patří k těm nejzdravějším druhům. Obsahuje mnoho vitamínů, enzymů a minerálů, lidové léčitelství mu připisuje i antibakteriální účinky.
  • Samotná výroba je až podezřele jednoduchá. Ocet se v podstatě udělá sám od sebe, když mu dáte dobré podmínky. Náročný nijak není, potřebuje trochu denního světla, občas zamíchat, a je hotovo.
  • Hodí se do řady receptů, například do dresinků či marinád. Domácí jablečný ocet bude vonět po jablkách a chutnat nasládle, proto z něj můžete připravit také osvěžující domácí limonádu. Stačí malé množství rozmíchat v perlivé vodě a přidat čerstvé nebo mražené ovoce.

Postup přípravy

  1. Použijte slupky a jádřince ze zdravých plodů, například co vám zbyde po pečení štrúdlu nebo přípravě jablečného kompotu. Nahnilé a červivé plody vyhoďte, ty by ocet zkazily. Nehodí se ani stopky a zbytky kalichu, lidově zvané "bubák".
  2. Jablkové odřezky nakrájejte a dejte do větší sklenice. Pokud byste používali celá jablka, nastrouhejte na nahrubo. Převařte litr vody, rozpusťte v něm cukr a nalijte do sterilizované sklenice. Hrdlo přetáhněte gázou nebo čistým plátýnkem, aby ocet mohl dýchat a zároveň se k němu neslétaly mušky. Upevněte provázkem nebo gumičkou.
  3. Sklenici umístěte na světlé místo při pokojové teplotě. Následujících 10 dní aspoň jednou denně promíchejte čistou lžící. Tím se podpoří kvašení. Tekutina začne postupně tmavnout a na povrchu se může objevit rosolovitý povlak. To je v pořádku.
  4. Po uplynutí 10 dní skočí hlavní kvašení. Přeceďte ocet do čisté láhve a jablečnou drť vyhoďte. Znovu zakryjte plátnem nebo papírovým ubrouskem nechte ještě zhruba 3 týdny stát v temnu. Hotový ocet přeceďte přes plátýnko do lahví a zazátkujte. Pokud se na dně objeví zákal, není to na závadu. Postupným dalším zráním bude ocet nabývat na síle a kyselosti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bednářová

Došel karamel Kateřina Bednářová

Žadoní-li vnoučata o muffiny, burger s trhaným masem, avokádový sendvič a další moderní jídla, která znají z oblíbených bister, ale babička o nich nikdy neslyšela, může si připadat trochu trapně. Tahle knížka jí odhalí chutě mileniálů a představí všechny ty moderní suroviny a způsoby přípravy. A protože babičky zpravidla umí dobře vařit, zvládnou srozumitelně popsané recepty na první pokus a zjistí, že jejich příprava je překvapivě rychlá i snadná. Dobré jídlo u babičky zůstává jistotou i v dnešní době posedlé zdravým životním stylem a tahle kniha uspokojí všechny.

Vydalo nakladatelství Došel karamel.


Přečtěte si také

Recepty