Suroviny
- vepřová panenka 750 g
- olivový olej 3 lžíce
- šalvěj (čerstvé šalvějové lístky) 14 ks
- prosciutto crudo (tenké plátky o průměru 10 cm) 5 ks
- květák (rozdělený na růžičky) 1 hlávka
- paprika (mletá ) 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 200 °C. Na pečicí plech dejte pečicí papír.
- Potřete panenku 1 lžící olivového oleje a důkladně ji osolte a opepřete. Na povrch masa napříč poskládejte 10 čerstvých šalvějových lístků a dokola ho obalte prosciuttem, v případě potřeby i ve více vrstvách. Potřete prosciutto po celém povrchu 1 lžíce olivového oleje a navrch napříč položte zbylé 4 šalvějové lístky. Přendejte panenku na alobal stranou se švem dolů. Okraje alobalu přehněte směrem vzhůru do tvaru misky, aby nevytekla šťáva vzniklá při pečení.
- V míse smíchejte květák se zbylou 1,5 lžící olivového oleje, 3 lžičkami soli, paprikou, skořicí a 1 lžičkou pepře. Rozprostřete květák do jedné vrstvy na pečicí plech, ale ponechte místo na panenku. Pečte květák 20 minut, vyndejte pečicí plech z trouby, květák promíchejte, přesuňte na plech maso v alobalu a vraťte plech do trouby. Pečte zhruba 20 minut, dokud květák nezezlátne a nezměkne, ale stále si bude uchovávat svůj tvar a konzistenci, a dokud teploměr zasunutý do nejsilnější části svíčkové nedosáhne teploty 63 °C.
- Vyndejte panenku z trouby a nechte ji 10 minut odležet. Nakrájejte ji na 12 mm silné plátky. Ihned podávejte s květákem.
Vepřové závitky z panenky s prosciuttem, šalvějí a pečeným květákem 2 Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Vepřové závitky z panenky s prosciuttem, šalvějí a pečeným květákem 2 Zdroj: Rychlé večeře pro školáky