Suroviny
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule (středně velká, nakrájená) 1 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- mleté vepřové maso (nebo směs s hovězím) 600 g
- mrkev (rozpůlená a nakrájená na tenké plátky) 1 ks
- hladká mouka 1 lžíce
- hovězí vývar 250 ml
- nudle (čínské vaječné nudle) 350 g
- zelí pak choi (nakrájené na nudličky) 1 svazek
- mražený hrášek 1 hrst
- sójová omáčka 2 lžíce
- ústřicová omáčka 60 ml
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V pánvi rozehřejte na středně vysokém stupni olej. Přidejte cibuli a česnek, promíchávejte a smažte asi 3 minuty nebo až cibule zvláční. Pak přidejte maso. Smažte a promíchávejte, aby se netvořily hrudky, 8 až 10 minut nebo až maso zhnědne a bude propečené.
- Přidejte mrkev a smažte 5 minut, až mrkev změkne. Přidejte mouku, promíchávejte a smažte 1 minutu. Vmíchejte vývar, směs opepeřete a uveďte do varu. Příkon snižte na středně nízký. Za občasného promíchávání vařte 10 minut nebo až omáčka lehce zhoustne.
- Připravte nudle podle návodu na obalu, obvykle se jen nechají namočené v horké vodě. Až změknou, sceďte je.
- K masu přidejte nakrájené zelí, sójovou a ústřicovou omáčku. Povařte 3 minuty, až zelí zavadne a hrášek změkne. Pak vmíchejte nudle a ihned podávejte.
Vepřové chow mein Zdroj: Marek Kučera