Najděte si recept
Na co máte chuť?

Vepřová žebírka marinovaná v medu s kořením pěti vůní
Šťavnatá vepřová žebírka jsou v čínské kuchyni velmi populární. Zkuste je ochutit kořením pěti vůní, v kterém nechybí badyán, fenykl, skořice, hřebíček a sečuánský pepř. Pokud můžete, nechte maso marinovat alespoň 24 hodin, aby se chutě a vůně řádně prolnuly.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- vepřová žebírka 1,5 kg
- Česnek 2 stroužky
- zázvor 3 cm
- kari koření 2 lžičky
- koření pěti vůní 2 lžičky
- Sójová omáčka 2 lžíce
- suché sherry nebo suché bílé víno 2 lžíce
- tekutý med 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Žebírka naporcujte na jednotlivé kousky – rozkrojte je mezi kostmi.
- Česnek rozdrťte nebo najemno nasekejte, zázvor oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi v míse.
- Žebírka rozložte na velký talíř nebo do pekáčku, přelijte je marinádou a dobře promíchejte, aby byla ze všech stran obalená. Zakryjte a nechte odležet na chladném místě minimálně hodinu, ale nejlépe přes noc.
- Před pečením žebírka ještě jednou promíchejte a obalte v marinádě a poté je rozprostřete na plech či pekáč v jedné vrstvě.
- V troubě předehřáté na 180 ˚C je pečte 50 minut až 1 hodinu, občas je otočte a potírejte marinádou, dokud krásně nezezlátnou a nebudou opečená. Servírujte horké.
Vepřová žebírka marinovaná v medu s kořením pěti vůní, foto: Profimedia.cz