archiv Babiččina volba

Velikonoční mini mazance ze špaldové mouky

Moje hodnocení
5x

Mazance k Velikonocům neodmyslitelně patří. Zkuste letos upéct roztomilé a praktické mini verze klasického mazance. Můžete je přibalit i koledníkům do košíku. Pro lepší pocit použijte špaldovou mouku.

6 porcí
60 minut
česká

Suroviny

  • špaldová hladká mouka Babiččina volba 350 g
  • mleté vlašské ořechy 40 g
  • vejce 2 ks
  • hnědý cukr (třtinový cukr) 50 g
  • droždí (čerstvé droždí) 20 g
  • rozpuštěné máslo 90 g
  • vlažné plnotučné mléko 100 ml
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citronu

Postup přípravy

  1. Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu.
  2. Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky. Uprostřed udělejte důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Přidejte kvásek a začněte hníst těsto. Na ručním šlehači nebo v robotu použijte hnětací háky a zapněte na nízké otáčky – těsto se tak provzdušní. Správné těsto je pružné a nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte asi 45 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  3. Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek, a krouživým pohybem z něj vytvarujte pravidelný bochánek. Na jeden plech se vejdou 2–3, podle velikosti. Nechte pod utěrkou dalších 15-–20 minut kynout.
  4. Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Nakynuté bochánky poctivě potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandliček. Pečte 20–25 minut dozlatova. Pokud náhodou mazanec praskne, ničemu to nevadí a platí, že mašle vše spraví.

PRIMA TIP: Až 200 g špaldové hladké mouky můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Babiččina volba


Přečtěte si také

Recepty