Suroviny
- špaldová hladká mouka (Babiččina volba) 350 g
- mleté vlašské ořechy 40 g
- vejce 2 ks
- třtinový cukr 50 g
- droždí (čerstvé ) 20 g
- máslo (rozpuštěné ) 90 g
- plnotučné mléko (vlažné ) 100 ml
- citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu)
Postup přípravy
- Do misky nadrobte droždí, přidejte pár lžic vlažného mléka, asi lžíci cukru a rozmíchejte. Na teplém místě kvásek vzkypí do 15 minut. Pokud se tak nestane, můžete mít špatné droždí a kvásek založte znovu.
- Mezitím si ve velké míse přichystejte směs přesáté mouky. Uprostřed udělejte důlek. Do něj vklepněte vejce, přilijte rozpuštěné máslo, cukr i citronovou kůru. Přidejte kvásek a začněte hníst těsto. Na ručním šlehači nebo v robotu použijte hnětací háky a zapněte na nízké otáčky – těsto se tak provzdušní. Správné těsto je pružné a nelepí. Zapracujte ho ještě pár minut rukou, aby se přirozeně zahřálo. Uložte v míse pod utěrku a nechte asi 45 minut kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Nyní vytvarujte bochánky. Těsto si rozdělte na 6 stejně velkých kusů. Každý bochánek zpracujte rukama. Utvořte menší placku a její růžky ohněte pod těsto, tím vznikne navrchu úplně hladký bochánek, a krouživým pohybem z něj vytvarujte pravidelný bochánek. Na jeden plech se vejdou 2–3, podle velikosti. Nechte pod utěrkou dalších 15-–20 minut kynout.
- Rozehřejte troubu na 170 stupňů. Nakynuté bochánky poctivě potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandliček. Pečte 20–25 minut dozlatova. Pokud náhodou mazanec praskne, ničemu to nevadí a platí, že mašle vše spraví.
PRIMA TIP: Až 200 g špaldové hladké mouky můžete vyměnit za celozrnnou špaldovou mouku.