Velikonoční celozrnné jidáše
Zdroj: PROBIO
Velikonoční celozrnné jidáše
Zdroj:
PROBIO
Dopřejte svému velikonočnímu pečivu trochu více „života“, obohaťte ho a i sebe o živiny v podobě celozrnné mouky. Vláknina, enzymy, oleje, minerální látky v celozrnné mouce udělají z vašeho velikonočního pečení mlsání bez výčitek.
Postup přípravy
-
Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte lžíci mouky a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek.
-
V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
-
Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45–60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
-
Těsto rozdělte na asi 17–20 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
-
Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.
Velikonoční celozrnné jidáše 2
Zdroj: PROBIO
Velikonoční celozrnné jidáše 2
Zdroj:
PROBIO