@vareniste pro Probio

Velikonoční celozrnné jidáše

Moje hodnocení
4x

Dopřejte svému velikonočnímu pečivu trochu více „života“, obohaťte ho a i sebe o živiny v podobě celozrnné mouky. Vláknina, enzymy, oleje, minerální látky v celozrnné mouce udělají z vašeho velikonočního pečení mlsání bez výčitek.

1 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • droždí (čerstvé droždí) 30 g
  • celozrnná pšeničná mouka jemně mletá, např. Probio 500 g + 1 lžíce do kvásku
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 70 g + 1 lžíce do kvásku
  • mléko 200 ml
  • máslo 70 g
  • žloutek (žloutky) 2 ks
  • sůl 1 špetka
  • nastrouhaný muškátový oříšek 1 malá špetka
  • nastrouhaná kůra ze 1/4 bio citronu
  • vejce (vejce na potření)
  • med na potření

Postup přípravy

  1. Droždí rozdrobte do misky. Přidejte lžíci cukru a rozmíchejte. Přilijte trochu vlahého mléka, přidejte lžíci mouky a rozmíchejte. Překryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvásek.
  2. V míse promíchejte mouku, cukr, špetku soli, muškátový oříšek a citronovou kůru. Ve zbytku mléka rozpusťte na kousky pokrájené máslo. Do zchladlé mléčné směsi zašlehejte žloutky.
  3. Po 20 minutách kvásek přendejte k mouce, přilijte mléčnou směs a vypracujte těsto. Zakryjte mísu utěrkou a nechte 45–60 minut kynout. Během kynutí těsto propracujte.
  4. Těsto rozdělte na asi 17–20 kousků. Z každého vyválejte pramen a ten stočte do libovolného tvaru. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 20 minut kynout.
  5. Potřete rozšlehaným vejcem. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C – horkovzduch. Pečte 20 minut. Ještě horké potřete medem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

@vareniste pro Probio


Přečtěte si také

Recepty