Omeletky
- mouka z cizrny 200 g
- kurkuma (mletá ) 1/2 lžičky
- voda 250 ml
- šalotka 1/2 ks
- žampiony 2 ks
- cherry rajčata 3 ks
- olivový olej 3 lžíce
- baby špenát 1 hrst
- sůl (černá ) 1 lžička
- čerstvě namletý pepř 1 špetka
K podávání
- směs listových salátů
- pečivo (čerstvé )
- sojánéza
Postup přípravy
- Cizrnovou mouku promíchejte s černou solí, kurkumou a pepřem, přilijte vodu a rozmíchejte dohladka. Nechte pár minut odležet.
- Mezitím oloupejte šalotku, očistěte žampiony a nakrájejte obojí nadrobno. Rajčata rozkrojte na čtvrtiny.
- V pánvi rozehřejte polovinu oleje, poklaďte polovinou zeleniny a pečte půl minuty. Obraťte všechny kousky a zalijte je polovinou těsta z cizrnové mouky nebo zeleninu sdružte do menších kruhů a vlijte těsto na ni do tvaru lívanců. Opékejte zhruba 2 minuty, až spodní strana zpevní a vrchní vrstva začne zasychat, a pak obraťte. Osmažte z druhé strany dozlatova. Stejným způsobem připravte zbylé omeletky.
- Upečené omeletky podávejte s čerstvým salátem, pečivem a sojanézou.
PRIMA TIP: Černá sůl, zvaná též kala namak, se těží v sopečných oblastech v Pákistánu, Indii a Nepálu. Černou barvu má kvůli vyššímu obsahu železa a protože je surová, nijak neupravovaná. Pro její chuť podobnou vejcím se často používá ve veganské kuchyni.
Veganské cizrnové omeletky se zeleninou Zdroj: Kuchařka na celý rok