Zdeněk Pohlreich

Vařený hovězí jazyk s bramborami a ajvarem

Moje hodnocení
5x

V druhém díle nové řady pořadu Šéfem za pár minut připravil Zdeněk Pohlreich hovězí jazyk s lehkou přílohou z vařených brambor s kořenovou zeleninou. Jazyk je skvělá surovina, má příjemnou strukturu a jemnou chuť, která vynikne v této jednoduché úpravě trochu podobné přípravě Tafelspitzu.

4 porce
120 minut

Suroviny

Brambory

K podávání

Postup přípravy

  1. Jazyk vložte do kastrolu a zalijte asi 2 litry vody. Řádně osolte, přidejte nové koření, pepř a hvězdičku badyánu. S masem dejte vařit také na velké kusy nakrájenou mrkev, petržel, cibuli a řapíkatý celer. Stejně jako běžný vývar přiveďte vše k varu, pak stáhněte plamen na na minimum a vařte doměkka. Uvařený jazyk přesuňte do ledové lázně, aby se dal lépe oloupat. Kůži vyhoďte a jazyk vraťte do vývaru.
  2. Brambory oloupejte a zvlášť uvařte. Hotové je nakrájejte na menší kousky, osolte a opepřete. Nasekejte k nim kapary a ančovičky. Přidejte nasekané čerstvé bylinky a část nakrájené zeleniny z vývaru. Zakápněte vinným octem, dvěma lžičkami horkého vývaru a olivovým olejem. Promíchejte.
  3. Dvě lžíce ajvaru promíchejte s nasekanými bylinkami. Opepřete, osolte a přidejte olivový olej.
  4. Jazyk nakrájejte na plátky, přidejte vařenou zeleninu a podlijte vše trochou vývaru. Přidejte brambory, ajvar a můžete servírovat.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty