Suroviny
- kroupy 200 g
- uzené maso 400 g
- nové koření 2 kuličky
- černý pepř 5 kuliček
- bobkový list 1 ks
- mrkev 1 ks
- brambory 4 ks
- majoránka 1 lžička
- česnek 4 stroužky
- hladkolistá petržel 1 svazek
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Uzené maso dejte spolu se 2 litry vody, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem do většího hrnce a přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, mírně stáhněte plamen a nechte následujících 45–60 minut jemně probublávat.
- Mezitím uvařte podle návodu kroupy. Jakmile je uzené uvařené, vyndejte maso z vývaru, zabalte ho do alobalu a vývar přeceďte přes jemný cedník. Do čistého vývaru přidejte nakrájené brambory, mrkev, 2 celé stroužky česneku a nechte zhruba 10 minut vařit. Poté do polévky přidejte utřený česnek, kroupy, natrhané nebo nakrájené uzené maso a majoránku, kterou promněte mezi prsty. Nechte krátce na mírném ohni provařit. Na závěr podle chuti osolte, opepřete a posypejte nasekanou hladkolistou petrželkou.