Korpus
- máslové sušenky 120 g
- máslo 60 g + na vymazání formy
- cukr krupice 1 lžička
- sůl 1 špetka
Náplň
- čerstvý sýr (čerstvý smetanový sýr s vysokým podílem tuku) 350 g
- crème fraîche 150 g
- cukr krupice 110 g
- vanilkový cukr 1 sáček
- škrob 2 lžíce
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- kokosové mléko 125 ml
- vejce 1 ks
- žloutek 1 ks
Dokončení
- hruška (pevnější, ale zralé ) 2-3 ks
- kokosové mléko 2 lžíce
- moučkový cukr 1-2 lžičky
- škrob 1 lžička
- strouhaný kokos (na posypání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Odepínací formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte ji papírem na pečení.
- Sušenky rozdrťte, rozmixujte nebo rozemelte. Máslo rozehřejte a vmíchejte do něj sušenky, cukr a sůl. Hmotu přesuňte do formy a rovnoměrně ji roztlačte po dně. Vložte do trouby a předpékejte 10 minut. Pak vyndejte a nechte vychladnout.
- Na náplň dobře promíchejte sýr a crème fraîche, až bude směs krásně hladká. Vmíchejte oba cukry a prosátý škrob, citronovou kůru a šťavu. Lehce zapracujte kokosové mléko, vejce a žloutek. Nemíchejte příliš dlouho. Náplň naneste na korpus a uhlaďte ji.
- Vložte do trouby a pečte 45 minut. Vyndejte a ostrým nožem opatrně objeďte okraje formy (to zabrání popraskání náplně při chladnutí). Koláč pak vraťte ještě na 5 až 10 minut do trouby, až náplň zpevní. U středu bude ještě trochu vlhká, ale zpevní zbytkovým teplem.
- Troubu vypněte, pootevřete dvířka a koláč nechte 30 minut chladnout v troubě. pak ho vyndejte a nechte na drátěné mřížce úplně vychladnout. Nakonec ho dejte ideálně na 5 hodin do ledničky, aby úplně zpevněl a chutě prolnuly.
- Hrušky zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Malou část nechte stranou a zbytek rozmixujte s kokosovým mlékem a oslaďte. Pyré zahřejte v kastrůlku, vlijte škrob rozmíchaný v 1–2 lžicích studené vody a povařte 1 až 2 minuty, až rozvar zhoustne. Nechte zchladnout.
- Vychladlým rozvarem potřete náplň, bohatě ji posypte kokosem a ozdobte zbylými kostičkami hrušek. Dort dejte ještě nejméně na 1 hodinu do ledničky.
PRIMA TIP: Nemusíte zoufat, nemáte-li po ruce zralé hrušky, můžete použít i zavařené. A pokud chcete ještě exotičtější chuť, můžete místo hrušek použít mango.
Tvarohový dort s hruškami a kokosem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD