Suroviny
- mléko 1 hrnek
- smetana ke šlehání ( 30%) 1 hrnek
- vejce 3 ks
- žloutek 2 ks
- vanilková esence 1 lžička
- cukr krupice 1/2 hrnku
- hladká mouka 3 lžíce
- třešňovice 3 lžíce
- třešně cca 300 g
- máslo (na vymazání formy)
- moučkový cukr (na posypání)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatou formu vymažte máslem.
- Na dno formy dejte omyté třešně zbavené stopky, lepší jsou vypeckované.
- Do mísy dejte vajíčka, žloutky, cukr a vše krátce prošlehejte, poté přidejte sůl, vanilku, smetanu, mléko a mouku a vše přošlehejte dohladka.
- Nakonec vmíchejte třešňovici (můžete ji vynechat, ale moučníku dodá lepší chuť).
- Vznikne velice řídké těsto, kterým zalijte třešně a dejte do předehřáté trouby péct na zhruba 45 minut.
- Upečený moučník pocukrujte.
Třešňový clafoutis - nadýchaný francouzský dezert s minimem mouky 2 Zdroj: istockphoto.com