Suroviny
- hovězí kližka 800 g
- cibule (velké ) 2 ks
- sádlo 3 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- mletá pálivá paprika 1 lžíce
- česnek 5 stroužků
- drcený kmín 1 lžička
- rajský protlak 1 malá plechovka
- majoránka 1 lžička
- cibule (na ozdobu)
- houskový knedlík (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Kližku nakrájejte na kostky a cibuli nadrobno. V kastrolu rozehřejte sádlo a osmahněte cibuli dozlatova (cca 15 minut).
- Přidejte maso a opečte ho ze všech stran. Zasypte sladkou a pálivou paprikou a nechte ji za stálého míchání rozvonět.
- Přidejte rajský protlak a hrnek vody a promíchejte. Přimíchejte lisovaný česnek a kmín. Za občasného promíchávání poduste maso doměkka (cca 1,5 hodiny). Přidejte majoránku a podávejte posypané nakrájenou cibulí s houskovým knedlíkem.
Tradiční guláš z hovězí kližky 2 Zdroj: archiv Pražské řeznictví