Petr Cvan / Zrozeno v EU

Tomates farcies: Rajčata plněná mletým masem

Moje hodnocení
3x

Plněná a pečená zelenina je oblíbeným jídlem snad ve všech zemích kolem Středozemního moře, a platí to i pro Francii. Velká masitá rajčata se plní směsí mletého masa s bylinkami a zapékají se s výrazným sýrem. Ideální letní oběd, který servírujte s dobrým pečivem a lehkým listovým salátem.

2 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

  • rajčata (velká masitá rajčata) 4 ks
  • mořská sůl a čerstvě namletý pepř
  • extra virgin olivový olej (olivový olej)
  • červená cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
  • česnek, nasekaný 3 stroužky
  • mleté hovězí maso 200 g
  • sušený tymián (tymián) 1 lžička
  • strouhanka 50 g
  • sýr Gruyére (nebo jiný kravský sýr) 100 g
  • hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  2. Z rajčat odkrojte horní část. Použijte lžíci, pomocí které odstraňte střed a semínka – dávejte pozor, abyste nepropíchli rajče.
  3. Vnitřek rajčat posolte a položte je na ubrousek, aby ztratily přebytečnou vodu.
  4. Mezitím zamíchejte mleté hovězí maso s 1/2 hrnkem strouhanky, najemno nasekanou cibulí, nasekanou listovou petrželí, přidejte lžičku tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.
  5. Směsí naplňte vydlabaná rajčata a nahoru navršte nastrouhaný sýr Gruyére, pokapejte olivovým olejem, navrch položte vršky rajčat.
  6. Takto plněná rajčata dejte na plech na pečicí papír a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Servírujte s čerstvým pečivem.

PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

Více informací na: www.zrozeno.eu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Cvan / Zrozeno v EU


Přečtěte si také

Recepty