Suroviny
- rajčata (velká masitá ) 4 ks
- olivový olej
- červená cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (nasekaný) 3 stroužky
- mleté hovězí maso 200 g
- sušený tymián 1 lžička
- strouhanka 50 g
- Gruyère (nebo jiný kravský sýr) 100 g
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 160 stupňů.
- Z rajčat odkrojte horní část. Použijte lžíci, pomocí které odstraňte střed a semínka – dávejte pozor, abyste nepropíchli rajče.
- Vnitřek rajčat posolte a položte je na ubrousek, aby ztratily přebytečnou vodu.
- Mezitím zamíchejte mleté hovězí maso s 1/2 hrnkem strouhanky, najemno nasekanou cibulí, nasekanou listovou petrželí, přidejte lžičku tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř.
- Směsí naplňte vydlabaná rajčata a nahoru navršte nastrouhaný sýr Gruyére, pokapejte olivovým olejem, navrch položte vršky rajčat.
- Takto plněná rajčata dejte na plech na pečicí papír a pečte ve vyhřáté troubě asi 40 minut. Servírujte s čerstvým pečivem.
PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.
Více informací na: www.zrozeno.eu.