Suroviny
- rýže (thajská lepkavá ) 400 g
- zázvor (čerstvý ) 5cm kousek
- česnek 3 stroužky
- červené chilli papričky 2 ks
- koriandr (čerstvý ) 30 g
- arašídy (solené pražené ) 25 g
- arašídový olej 1,5 lžíce
- sezamová semínka 1 lžíce
- limetka 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Rýži vsypte do středně velkého hrnce, přidejte ½ lžičky soli a 600 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu na střední až slabý stupeň, hrnec přiklopte a rýži duste 15 minut. Hrnec odstavte a rýži nechte pod pokličkou 5 minut stát.
- Mezitím si připravte zbylé suroviny: zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, chilli papričku nakrájejte na nudličky julienne, koriandr nakrájejte na kousky dlouhé 3 cm. Arašídy nasekejte nahrubo.
- Ve středně velké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni olej. Vsypte zázvor, česnek a chilli papričky a za častého míchání je opékejte 3–4 minuty, až začnou hnědnout. Přidejte koriandr, arašídy, sezam a pořádnou špetku soli a pokračujte v opékání 1–2 minuty dozlatohněda.
- Uvařenou rýži rozdělte na talíře, posypte zeleninou a podávejte s klínky limety.
Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašídy Zdroj: Simple