návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašídy

Hodnoceno: 3x
4 porce
do 30 minut
Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašídy
Autor: Simple Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašídy
Lepkavá rýže je výborná sama o sobě i k jakékoli rybě a masu. Přidáte-li však navrch chutné křupavé nudličky zázvoru, bude ještě mnohem lepší. Všechny suroviny nakrájejte a nasekejte, než postavíte pánev na sporák – jakmile bude horká, musíte do ní vše nasypat, a ne teprve začít krájet nudličky.

Postup

  1. Rýži vsypte do středně velkého hrnce, přidejte ½ lžičky soli a 600 ml vroucí vody. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu na střední až slabý stupeň, hrnec přiklopte a rýži duste 15 minut. Hrnec odstavte a rýži nechte pod pokličkou 5 minut stát.
  2. Mezitím si připravte zbylé suroviny: zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, chilli papričku nakrájejte na nudličky julienne, koriandr nakrájejte na kousky dlouhé 3 cm. Arašídy nasekejte nahrubo. 
  3. Ve středně velké pánvi rozehřejte na středním až silném stupni olej. Vsypte zázvor, česnek a chilli papričky a za častého míchání je opékejte 3–4 minuty, až začnou hnědnout. Přidejte koriandr, arašídy, sezam a pořádnou špetku soli a pokračujte v opékání 1–2 minuty dozlatohněda. 
  4. Uvařenou rýži rozdělte na talíře, posypte zeleninou a podávejte s klínky limety. 
Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašídy
Autor: Simple Thajská lepkavá rýže s křupavým zázvorem, chilli papričkami a arašídy

SIMPLE: Snadné vaření na šest písmen
Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.
Související témata: Yotam Ottolenghi , rýže , Hlavní jídla