Suroviny
- sušená rajčata 1 hrnek (110 g)
- česnek, oloupaný 2 stroužky
- lístky bazalky 1 hrst
- lístky hladkolisté petržele 1 hrst
- pražená piniová semínka 1 lžíce
- sušené chilli vločky 1/2 lžíce
- strouhaný sýr Parmigiano Reggiano 3 lžíce + na posypání
- extra panenský olivový olej 6 lžic
- sušené těstoviny (nebo 160 g čerstvých) 200 g
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Osolenou vodu na těstoviny přiveďte k varu.
- Mezitím připravte omáčku. Vložte všechny ingredience kromě těstovin do mixéru jen s jednou lžící olivového oleje a rozmixujte.
- Přidejte zbytek oleje, dobře promíchejte, dokud nedosáhnete kýžené konzistence pesta. Dochuťte.
- Když je osolená voda v hrnci vroucí, vhoďte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu.
- Těstoviny sceďte, ale nechte si hrnek vody. Nasypte těstoviny zpět do hrnce, přidejte k nim pesto a trochu slité vody a na prudkém plamení s vervou míchejte, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny nebudou obalené omáčkou. Případně přidejte trochu oleje nebo slité vody, aby směs nebyla moc hustá.
- Posypte sýrem a čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte. Tento pokrm vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží v lednici až týden.
- Lze posypat natrhanými lístky rukoly.
Těstoviny s rustikálním pestem ze sušených rajčat Zdroj: Tajemství těstovin