Laura Santtini

Těstoviny s omáčkou z pečených cherry rajčat

Moje hodnocení
9x

Protože se málokdy poštěstí najít v supermarketu zralá sladká rajčata, je třeba omáčku ochutnat, jestli není příliš kyselá, a případně dochutit. Čerstvá rajčata většinou bývají kyselejší, proto můžete přidat do omáčky trochu cukru či medu. Cukr nebo med v kombinaci se solí a pepřem přebije kyselost a chuť vyváží. Ochutnejte a slaďte, dokud omáčka nepřestane být kyselá.

4 porce
30 minut
italská

Suroviny

  • olivový olej 3 lžíce
  • česnek, oloupaný a napůl rozkrojený 3 stroužky
  • cherry rajčata, podélně rozkrojená napůl 900 g
  • natrhané lístky čerstvé bazalky 1 hrst + na ozdobu
  • cukr 1 lžička
  • sušené těstoviny (nebo 320–480 g čerstvých těstovin) 400–600 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Osolenou vodu na těstoviny přiveďte k varu.
  2. Mezitím ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej. Za stálého míchání na něm několik minut smažte česnek, aby se olej dochutil.
  3. Až se česnek začne zabarvovat, přidejte rajčata, bazalku, cukr a sůl a pepř na dochucení.
  4. Vařte na prudkém plameni 8-10 minut, dokud se rajčata nezačnou rozpadat.
  5. Když je voda v hrnci vroucí, vhoďte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu.
  6. Sceďte těstoviny, ale hrnek slité vody si dejte stranou. Vyklopte horké těstoviny do horké rajčatové omáčky, přidejte trochu slité vody a na prudkém plameni s vervou míchejte, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny nebudou obalené omáčkou.
  7. Ihned podávejte. Porce můžete dochutit čerstvě mletým pepřem a čerstvou bazalkou.
  8. Lze posypat krémovou burratou nebo sýrem Stracciatella.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Laura Santtini

Knihy Omega Laura Santtini

Italská spisovatelka Laura Santtini píše o jídle a spojuje v sobě na jedné straně bohatou kulturu autentické italské kuchyně, která patří k hluboko zakořeněnému dědictví milovníka jídla, a na straně druhé moderní přístup k trendům, metodám a ingrediencím, které si oblíbily kuchařky i celé rodiny. Podle Laury tkví podstata těstovin v omáčce. S jakými těstovinami omáčku smícháte, je už zcela na vás. Možností je mnoho, od spiralizované zeleniny, luštěninových nebo bezpšeničných těstovin, které vám po náročném pracovním dni vykouzlí zdravou večeři, až po ručně dělané těstoviny, s nimiž si můžete pohrát o víkendu.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty