Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- česnek (oloupaný a napůl rozkrojený) 3 stroužky
- cherry rajčata (podélně rozkrojená napůl) 900 g
- bazalka (natrhané lístky čerstvé bazalky) 1 hrst + na ozdobu
- cukr 1 lžička
- těstoviny (sušené nebo 320–480 g čerstvých těstovin) 400–600 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Osolenou vodu na těstoviny přiveďte k varu.
- Mezitím ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej. Za stálého míchání na něm několik minut smažte česnek, aby se olej dochutil.
- Až se česnek začne zabarvovat, přidejte rajčata, bazalku, cukr a sůl a pepř na dochucení.
- Vařte na prudkém plameni 8-10 minut, dokud se rajčata nezačnou rozpadat.
- Když je voda v hrnci vroucí, vhoďte do ní těstoviny a vařte je dle návodu na obalu.
- Sceďte těstoviny, ale hrnek slité vody si dejte stranou. Vyklopte horké těstoviny do horké rajčatové omáčky, přidejte trochu slité vody a na prudkém plameni s vervou míchejte, dokud pokrm nebude mít krémovou konzistenci a těstoviny nebudou obalené omáčkou.
- Ihned podávejte. Porce můžete dochutit čerstvě mletým pepřem a čerstvou bazalkou.
- Lze posypat krémovou burratou nebo sýrem Stracciatella.
Těstoviny s omáčkou z pečených cherry rajčat Zdroj: Tajemství těstovin