Pesto
- čerstvá bazalka 3 hrsti
- hladkolistá petržel 1 hrst
- zelený hrášek (mražený nechte povolit) 1 hrnek
- česnek 4 stroužky
- opražená piniová jedérka (lze nahradit vlašskými ořechy) 4 lžíce + na ozdobu
- šťáva z 1 středně velkého citronu
- nastrouhaný parmazán 1 hrst
- olivový olej 60 ml
Těstoviny
- těstoviny dle vašeho výběru 1 sáček (500 g)
- olivový olej 1 lžíce
- česnek, nakrájený nadrobno 2 stroužky
- sušená rajčata, nakrájená 1 hrst
- lístky rukoly 1 hrst
Postup přípravy
- Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Mezitím si připravte pesto – v robotu rozšlehejte všechny přísady vyjma oleje, ten vlijte pozvolna na závěr a nechte ho zašlehat, až vznikne hutná, krémovitá směs. Pokud je příliš hustá, přidejte do ní trochu oleje nebo vody. Pesto ochutnejte a případně dochuťte citronovou šťávou, parmazánem a/nebo solí, chcete-li ho sladší, vešlehejte víc hrášku.
- Těstoviny pak uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu al dente, sceďte je a dejte stranou. Ve velké pánvi nebo plochém kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm česnek a nakrájená sušená rajčata, 1 až 2 minuty, až se česnek rozvoní, ale nezhnědne. Mimo oheň vmíchejte těstoviny.
- Těstoviny vsypte do podávací mísy, promíchejte s většinou pesta a rukolou. Zbylé pesto podávejte k dochucení u stolu.
Těstoviny s hráškovým pestem Zdroj: Marek Kučera