Suroviny
- těstoviny 250 g
- losos 300 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej
- máta (cca 10–15 g) velká hrst
- koriandr (cca 10–15 g) velká hrst
- balkánský sýr 150 g
- voda 100 ml
- smetana 50 ml
- jablečný ocet (nebo citronová šťáva) 1 lžíce
- slunečnicová semínka 4 lžíce
- kopr (čerstvý ) 2 lžíce
Postup přípravy
- Do silně osolené vroucí vody dejte vařit těstoviny. Připravte si studenou omáčku, která skvěle funguje jako univerzální dip.
- Na olivovém oleji orestujte plátky česneku dozlatova. Oleje dejte více, alespoň 4 lžíce. Budete na něm následně restovat lososa, takže budete mít připravený vlastně takový česnekový olej.
- Do food procesoru vhoďte orestovaný česnek, nadrobený sýr, listy máty, koriandr včetně stonků, vodu a jablečný ocet. Rozmixujte a postupně přidejte na zjemnění dle chuti smetanu. Na přípravu postačí i ruční mixér.
- Na zbylém oleji opečte nasolené a opepřené kousky lososa. A na malé pánvičce si opražte slunečnicová semínka.
- Těstoviny slijte. Jakmile jsou al dente, přesuňte je na talíř. Přidejte na ně několik lžic bylinkové omáčky, lososa a na závěr nasekaný kopr a orestovaná semínka.
Těstoviny s dipem ze slaného sýra s lososem 2 Zdroj: P&G Foodies