Pesto
- bazalka (lístky čerstvé bazalky) 3 plné hrnky
- extra virgin olivový olej 1/2 šálku
- parmazán (najemno nastrouhaný) 3 lžíce
- sýr pecorino (sýr Pecorino Romano, najemno nastrouhaný) 2 lžíce
- piniové oříšky 2 lžíce
- česnek (najemno nasekaný) 1 stroužek
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Těstoviny
Postup přípravy
- V mixéru rozmixujte bazalku, olej, sýry, oříšky a česnek dohladka. Osolte a opepřete a dejte stranou.
- Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte za občasného míchání cca 5 minut těstoviny, dokud nejsou napolo uvařené. Přidejte fazolky a za stálého míchání vařte cca další 3 minuty, dokud nejsou těstoviny al dente a zelenina nezměkne.
- Těstoviny a zeleninu sceďte – 1 šálek vody z vaření si však ponechte – a poté je nasypte do velké mísy. Přidejte pesto a brambory. Promíchejte, aby se suroviny spojily, a v případě potřeby přimíchejte po lžících vodu z vaření, abyste vytvořili jemnou omáčku.
Těstoviny s bazalkovým pestem, fazolkami a bramborami Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně