Salát
- těstoviny (špaldové drobné ) 120 g
- jarní cibulka 2 ks
- cherry rajčata 6 ks
- feta (ovčí sýr ) 150 g
- polníček 1 hrst
- olivový olej 1 lžička
- sůl
Dresink
- balzamikový ocet 3 lžíce
- med 1 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Těstoviny vložte do vroucí osolené vody a vařte je podle návodu na obalu akorát na skus, tzv. al dente.
- Mezitím nakrájejte nadrobno jarní cibulku, rajčata překrojte na čtvrtky, sýr rozdrobte na hrudky. Polníček operte a nechte okapat. Pokud nechcete jíst salát hned, vykrojte středy rajčátek – pouštějí hodně tekutiny a salát by byl příliš vodnatý.
- Uvařené těstoviny sceďte, promíchejte s olivovým olejem a nechte zchladnout. Vrstvěte je do sklenice se sýrem, rajčaty a jarní cibulkou. Navrch rozložte polníček.
- Všechny ingredience na dresink protřepejte ve sklenici, až vznikne krémová emulze. Vlijte ho na salát a podávejte nebo nechte 1 hodinu salát odležet.
PRIMA TIP: Ovčí sýr můžete nahradit jemnější mozzarellou, polníček ostřejší bazalkou. Mimo sezonu rajčat lze použít sušená rajčata naložená v oleji, černé olivy propůjčí salátu další chuťový rozměr.