Suroviny
- červená paprika (menší ) 2 ks
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- bylinky (sušené provensálské ) 1 lžička
- červené fazole (fazole červená ledvina – red kidney) 2 konzervy (po 425 g)
- česnek 2 stroužky
- slunečnicová semínka 2 hrstky
- plnotučná hořčice 1 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- kapary 2 lžíce
- hladkolistá petržel (nebo bazalka) 1 menší hrst
- mořská sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Papriky rozpulte, zbavte jádřince a semínek, zakápněte olivovým olejem, osolte, posypte provensálskými bylinkami a pečte v předehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout.
- Mezitím sceďte fazole, propláchněte je ve vodě a nechte okapat. Česnek oloupejte.
- Do blenderu nebo mixéru na smoothie vložte okapané fazole, upečené papriky, slunečnicová semínka a česnek, přidejte hořčici a citronovou šťávu a rozmixujte na hrubší pastu. Dochuťte solí a přesuňte do misky.
- Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a vmíchejte spolu s kapary do připravené tapenády. Zakápněte zbylým olivovým olejem a promíchejte. Ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou nebo lístky bazalky.
PRIMA TIP: Francouzi používají tapenádu nejen jako pomazánku, ale i jako dip k zelenině nebo šarmantní náplň masových rolád. Vmíchat ji můžete i do italského rizota nebo těstovin. Takže si jí bez obav připravte dvojnásobné množství a uložte v uzavíratelné sklenici do lednice.