návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Tapenáda z fazolí a paprik

Hodnoceno: 1x
10 porcí
do 1 hodiny
Tapenáda z fazolí a paprik
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Tapenáda z fazolí a paprik
Tapenáda označuje původně francouzskou olivovou pomazánku, která se maže na tenké krajíčky opečené bagety a podává se jako lehký předkrm s vínem. Název pochází z francouzského jména pro kapary – tapenas – které jsou její nedílnou součástí. V této verzi nahrazují olivy červené fazole a papriky, které upečením získají lehce kouřovou vůni a sladkou zemitou chuť.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Papriky rozpulte, zbavte jádřince a semínek, zakápněte olivovým olejem, osolte, posypte provensálskými bylinkami a pečte v předehřáté troubě 25 minut dozlatova. Vyjměte a nechte zchladnout. 
  2. Mezitím sceďte fazole, propláchněte je ve vodě a nechte okapat. Česnek oloupejte. 
  3. Do blenderu nebo mixéru na smoothie vložte okapané fazole, upečené papriky, slunečnicová semínka a česnek, přidejte hořčici a citronovou šťávu a rozmixujte na hrubší pastu. Dochuťte solí a přesuňte do misky. 
  4. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno a vmíchejte spolu s kapary do připravené tapenády. Zakápněte zbylým olivovým olejem a promíchejte. Ozdobte nadrobno nasekanou petrželkou nebo lístky bazalky. 

PRIMA TIP: Francouzi používají tapenádu nejen jako pomazánku, ale i jako dip k zelenině nebo šarmantní náplň masových rolád. Vmíchat ji můžete i do italského rizota nebo těstovin. Takže si jí bez obav připravte dvojnásobné množství a uložte v uzavíratelné sklenici do lednice. 

Tapenáda z fazolí a paprik
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Tapenáda z fazolí a paprik

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: vegan , pomazánka , Malá jídla