Tacos s vepřovým masem a ananasem
Zdroj: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Tacos s vepřovým masem a ananasem
Zdroj:
kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Moje hodnocení
6x
Plátky vepřového masa napíchnuté na jehle s kousky ananasu se ve středním Mexiku opékají na uhlících v pouličních stáncích. Je to taková místní varianta kebabu, kterou si každý přiostřuje chilli papričkami dle chuti.
6 porcí
120 minut
mexická
Suroviny
sušené ancho nebo guajillo papričky
2 ks
zralé rajče (ideálně Roma)
1 ks
Cibule
1 ks
Česnek
3 stroužky
Ananas
180 g
pomerančový džus
125 ml
chilli chipotle v adobo omáčce
2 ks
bílý vinný ocet
3 lžíce
Sůl
2 lžičky
mletý hřebíček
1/4 lžičky
celý římský kmín
1 lžička
Oregano
2 lžičky
vepřová plec bez kosti
1,5 kg
tortilly, grilovaný ananas a klínky limetky k podávání
Zelená salsa
chilli papričky jalapeño nebo dlouhé zelené chilli papričky
2 ks
čerstvý koriandr
1 velká hrst
jarní cibulka
2 ks
mletý římský kmín
1 lžička
mletý koriandr
1 lžička
Limeta
1 ks
hroznový olej
3 lžíce
Postup přípravy
V POMALÉM HRNCI: Ancho či guajillo papričky zalijte horkou vodou a nechte změknout. Pak je zbavte semínek a stopky. Rajče, cibuli, česnek a ananas nakrájejte nahrubo.
Všechny ingredience kromě masa vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte dohladka. Přelijte do pomalého hrnce. Maso nakrájejte na silné plátky, rozložte na marinádu a vařte 8 hodin na nízkém stupni.
Mezitím připravte salsu. Chilli papričky zbavte semínek a spolu s koriandrem a jarními cibulkami je nasekejte nahrubo. Vsypte do kuchyňského robota či mixéru typu kutr, přidejte koření a strouhanou limetovou kůru a šťávu a olej nasekejte nadrobno. Dochuťte podle potřeby.
Hotové maso podávejte se salsou, pečenými tortillami, grilovaným ananasem a klínky limety.
V TROUBĚ: Ancho či guajillo papričky zalijte horkou vodou a nechte změknout. Pak je zbavte semínek a stopky. Rajče, cibuli, česnek a ananas nakrájejte nahrubo.
Všechny ingredience kromě masa vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte dohladka. Maso nakrájejte na silné plátky a promíchejte s marinádou ve velkém pekáči. Uložte ho do lednice alespoň na 2 hodiny.
Troubu předehřejte na 160 °C. Pekáč přikryjte alobalem a pečte 1,5 hodiny. Sejměte alobal a pečte ještě 1 hodinu, až maso změkne. Natrhejte maso vidličkou, vraťte ho do pekáče a dobře promíchejte.
Mezitím připravte salsu. Chilli papričky zbavte semínek a spolu s koriandrem a jarními cibulkami je nasekejte nahrubo. Vsypte do kuchyňského robota či mixéru typu kutr, přidejte koření a strouhanou limetovou kůru a šťávu a olej nasekejte nadrobno. Dochuťte podle potřeby.
Hotové maso podávejte se salsou, pečenými tortillami, grilovaným ananasem a klínky limety.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.