Najděte si recept
Na co máte chuť?

Tacos s vepřovým masem a ananasem
Plátky vepřového masa napíchnuté na jehle s kousky ananasu se ve středním Mexiku opékají na uhlících v pouličních stáncích. Je to taková místní varianta kebabu, kterou si každý přiostřuje chilli papričkami dle chuti.
nad 2 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- sušené ancho nebo guajillo papričky 2 ks
- zralé rajče (ideálně Roma) 1 ks
- Cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- Ananas 180 g
- pomerančový džus 125 ml
- chilli chipotle v adobo omáčce 2 ks
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- Sůl 2 lžičky
- mletý hřebíček 1/4 lžičky
- celý římský kmín 1 lžička
- Oregano 2 lžičky
- vepřová plec bez kosti 1,5 kg
- tortilly, grilovaný ananas a klínky limetky k podávání
Zelená salsa:
- chilli papričky jalapeño nebo dlouhé zelené chilli papričky 2 ks
- čerstvý koriandr 1 velká hrst
- jarní cibulka 2 ks
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- Limeta 1 ks
- hroznový olej 3 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V POMALÉM HRNCI: Ancho či guajillo papričky zalijte horkou vodou a nechte změknout. Pak je zbavte semínek a stopky. Rajče, cibuli, česnek a ananas nakrájejte nahrubo.
- Všechny ingredience kromě masa vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte dohladka. Přelijte do pomalého hrnce. Maso nakrájejte na silné plátky, rozložte na marinádu a vařte 8 hodin na nízkém stupni.
- Mezitím připravte salsu. Chilli papričky zbavte semínek a spolu s koriandrem a jarními cibulkami je nasekejte nahrubo. Vsypte do kuchyňského robota či mixéru typu kutr, přidejte koření a strouhanou limetovou kůru a šťávu a olej nasekejte nadrobno. Dochuťte podle potřeby.
- Hotové maso podávejte se salsou, pečenými tortillami, grilovaným ananasem a klínky limety.
- V TROUBĚ: Ancho či guajillo papričky zalijte horkou vodou a nechte změknout. Pak je zbavte semínek a stopky. Rajče, cibuli, česnek a ananas nakrájejte nahrubo.
- Všechny ingredience kromě masa vložte do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte dohladka. Maso nakrájejte na silné plátky a promíchejte s marinádou ve velkém pekáči. Uložte ho do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Troubu předehřejte na 160 °C. Pekáč přikryjte alobalem a pečte 1,5 hodiny. Sejměte alobal a pečte ještě 1 hodinu, až maso změkne. Natrhejte maso vidličkou, vraťte ho do pekáče a dobře promíchejte.
- Mezitím připravte salsu. Chilli papričky zbavte semínek a spolu s koriandrem a jarními cibulkami je nasekejte nahrubo. Vsypte do kuchyňského robota či mixéru typu kutr, přidejte koření a strouhanou limetovou kůru a šťávu a olej nasekejte nadrobno. Dochuťte podle potřeby.
- Hotové maso podávejte se salsou, pečenými tortillami, grilovaným ananasem a klínky limety.
Tacos s vepřovým masem a ananasem , Foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Zdravá jídla z pomalého hrnce
Olivia Andrews
Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.
Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.
100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.
Nakladatelství Omega, 499 Kč