Suroviny
- Olivový olej 1,5 lžíce
- citronová štáva 1,5 lžíce
- Česnek 1 stroužek
- sušená máta 1 lžička
- jehněčí kýta 400 g
- konzervovaná hnědá čočka 400 g (1 plechovka)
- sýr halloumi 150 g
- balzamikový ocet 2 lžičky
- dijónská hořčice 1 lžička
- řapíkatý celer 2 řapíky
- červená cibule 1/2 ks
- červená a žlutá cherry rajčátka 200 g
- Mangold 300 g
- klínky citronu k podávání
Článek
13 skvělých receptů s jehněčím masem
Jehněčí maso je právě teď v nejlepší formě. V posledních letech se toto vynikající "jarní" maso dostává stále více do popředí i v nabídce českých restaurací a není důvod,...
Postup přípravy
- V míse promíchejte 1 lžíci oleje, 1 lžíci citronové šťávy, drcený česnek a mátu. Maso nakrájejte na 1,5cm kostky a obalte je ve směsi. Zakryjte mísu potravinářskou fólií a nechte alespoň 30 minut v lednici marinovat.
- Čočku propláchněte a nechte okapat. Sýr nakrájejte na stejně velké kostky a napichujte je střídavě s masem na špízky. Opékejte je na středním stupni na velké grilovací či nepřilnavé pánvi zhruba 4–5 minut, až bude maso propečené. Odstavte, zakryjte alobalem a nechte 2–3 minuty odležet.
- Mezitím prošlehejte ve velké míse zbylý olej se zbylou citronovou šťávou, octem a hořčicí. Celer nakrájejte na plátky, cibuli nadrobno a přimíchejte s čočkou k zálivce. Nechte zhruba 5 minut odstát, aby se chutě prolnuly.
- Rajčata přepulte. Mangold zbavte tvrdého řapíku a listy nakrájejte nahrubo. Vmíchejte do salátu, osolte, opepřete a podávejte se špízky a měsíčkem citronu.