Suroviny
- šalotka (větší ) 1 ks
- slanina 100 g
- rýže arborio 400 g
- bílé víno (suché ) 100 ml
- zeleninový vývar 1 l
- baby špenát 125 g
- parmazán 50 g
- máslo 40 g + na restování
- sůl
- pepř
Bazalkové pesto
- šalotka 1 ks
- bazalka 70 g
- strouhaný parmazán 1 lžíce
- piniové oříšky 1 lžíce
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Rozpalte větší pánev a nechte na ní rozpustit lžíci másla. Šalotku zbavte slupky, nakrájejte na drobno, slaninu na kostičky a dejte zarestovat.
- Přidejte na pánev rýži, lehce orestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit všechen alkohol a postupně přidávejte zeleninový vývar, míchejte, dokud nebude rýže na skus.
- Do stolního mixéru přidejte všechny ingredience na pesto a zalijte olivovým olejem. Olej přilévejte postupně podle hustoty pesta. Vše spolu dobře rozmixujte a dochuťte solí a pepřem.
- Jakmile bude rýže téměř hotová, přidejte dvě až tři lžíce bazalkového pesta, špenát, parmazán a máslo. Stáhněte z plamene a za stálého míchání nechte vše spojit dohromady.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Tip: My jsme k servírování použili parmazánový chips. Na jeho přípravu rozehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a udělejte doprostřed hromádku ze strouhaného parmazánu.
- Pečte 5–10 minut do lehkého zezlátnutí, vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Poté rozlámejte na kousky dle libosti. Díky chipsu dodáte jídlu křupavý element a jídlo dostane úplně jiný rozměr.