Suroviny
- špagety (celozrnné ) 500 g
- řapíkatý celer 2 řapíky
- šalotka 1 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev 1 ks
- drcená rajčata (konzervovaná ) 2 plechovky
- čočka (uvařená ) 1 a 1/2 hrnku
- droždí (lahůdkové ) 2 lžíce
- olivový olej
- cukr 1 lžička
- bylinky (sušené,oregano, bazalka, tymián) 1 lžíce
- chilli (drcené,není nutné) 1 špetka
- červené víno 1/3 hrnku
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte nadrobno nakrájenou šalotku. Přidejte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a restujte na mírném ohni 10 minut.
- Do pánve přimíchejte drcená rajčata, promíchejte a zalijte červeným vínem. Promíchejte a 10 minut povařte.
- Přidejte uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochuťte pepřem, solí a chilli dle chuti. Povařte dalších 10 minut a podávejte s uvařenými špagetami.
PRIMA TIP: Další informace a tipy o rostlinné stravě najdete na webu Česká veganská společnost.
Špagety s boloňskou omáčkou z hnědé čočky 2 Zdroj: Česká veganská společnost