Suroviny
- brambory (červené) 800 g
- česnek 6–8 stroužků
- olivový olej 1/2 šálku + na polití
- mandlová mouka 1/3 šálku
- červený vinný ocet 2 lžičky
- citronová kůra
- citronová šťáva
- bylinky (čerstvé bylinky na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte v osolené vodě 15–25 minut, dokud nejsou měkké.
- V mixéru nebo hmoždíři rozmixujte česnek, mandlovou moučku, olivový olej, sůl, pepř a vinný ocet na jemnou pastu.
- Uvařené brambory slijte, dejte je do nádoby mixéru, rozmačkejte nahrubo vidličkou a promíchejte s česnekovou pastou, nechte minutu odstát a poté promixujte dohladka. Ochutnejte a případně dochuťte solí a citronovou šťávou.
- Dip přendejte do misek, zakápněte olivovým olejem a posypte nasekanými bylinkami, například oreganem nebo petrželkou a citronovou kůrou.
PRIMA TIP: Skordalia se servíruje v pokojové teplotě nebo vychlazená. Pokud vám vadí čerstvý česnek, můžete skordalii připravit i z pečeného česneku. Ten má o hodně jemnější cuť, proto ho použijte o dost víc, na toto množství 10–12 stroužků.
Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem 2