reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem
Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem

Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem

Hodnoceno: 6x
Skordalia je tradiční řecký recept, který určitě stojí za vyzkoušení. Z běžných surovin připravte zajímavý nadýchaný dip, který podávejte s chlebem nebo topinkami, skvěle ho doplní řepný nebo listový salát. Skordalii lze také podávat jako přílohovou kaši například s grilovanou rybou.
do 30 minut
6–8 porcí

reklama

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte v osolené vodě 15–25 minut, dokud nejsou měkké. 
  2. V mixéru nebo hmoždíři rozmixujte česnek, mandlovou moučku, olivový olej, sůl, pepř a vinný ocet na jemnou pastu. 
  3. Uvařené brambory slijte, dejte je do nádoby mixéru, rozmačkejte nahrubo vidličkou a promíchejte s česnekovou pastou, nechte minutu odstát a poté promixujte dohladka. Ochutnejte a případně dochuťte solí a citronovou šťávou.
  4. Dip přendejte do misek, zakápněte olivovým olejem a posypte nasekanými bylinkami, například oreganem nebo petrželkou a citronovou kůrou.

PRIMA TIP: Skordalia se servíruje v pokojové teplotě nebo vychlazená. Pokud vám vadí čerstvý česnek, můžete skordalii připravit i z pečeného česneku. Ten má o hodně jemnější cuť, proto ho použijte o dost víc, na toto množství 10–12 stroužků.

Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem
Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem

reklama

Související témata: dip , brambory , česnek , Malá jídla , Řecká kuchyně