Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem

Moje hodnocení
7x

Skordalia je tradiční řecký recept, který určitě stojí za vyzkoušení. Z běžných surovin připravte zajímavý nadýchaný dip, který podávejte s chlebem nebo topinkami, skvěle ho doplní řepný nebo listový salát. Skordalii lze také podávat jako přílohovou kaši například s grilovanou rybou.

6 porcí
30 minut
řecká

Suroviny

  • červené brambory 800 g
  • česnek 6–8 stroužků
  • extra virgin olivový olej (olivový olej) 1/2 šálku + na polití
  • mandlová mouka 1/3 šálku
  • červený vinný ocet 2 lžičky
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
  • citronová šťáva a kůra
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Postup přípravy

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte v osolené vodě 15–25 minut, dokud nejsou měkké.
  2. V mixéru nebo hmoždíři rozmixujte česnek, mandlovou moučku, olivový olej, sůl, pepř a vinný ocet na jemnou pastu.
  3. Uvařené brambory slijte, dejte je do nádoby mixéru, rozmačkejte nahrubo vidličkou a promíchejte s česnekovou pastou, nechte minutu odstát a poté promixujte dohladka. Ochutnejte a případně dochuťte solí a citronovou šťávou.
  4. Dip přendejte do misek, zakápněte olivovým olejem a posypte nasekanými bylinkami, například oreganem nebo petrželkou a citronovou kůrou.

PRIMA TIP: Skordalia se servíruje v pokojové teplotě nebo vychlazená. Pokud vám vadí čerstvý česnek, můžete skordalii připravit i z pečeného česneku. Ten má o hodně jemnější cuť, proto ho použijte o dost víc, na toto množství 10–12 stroužků.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty