Najděte si recept
Na co máte chuť?

Skordalia – řecký bramborový dip s česnekem
Skordalia je tradiční řecký recept, který určitě stojí za vyzkoušení. Z běžných surovin připravte zajímavý nadýchaný dip, který podávejte s chlebem nebo topinkami, skvěle ho doplní řepný nebo listový salát. Skordalii lze také podávat jako přílohovou kaši například s grilovanou rybou.
do 30 minut
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- červené brambory 800 g
- česnek 6–8 stroužků
- olivový olej 1/2 šálku + na polití
- mandlová mouka 1/3 šálku
- červený vinný ocet 2 lžičky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- citronová šťáva a kůra
- čerstvé bylinky na ozdobu
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a vařte v osolené vodě 15–25 minut, dokud nejsou měkké.
- V mixéru nebo hmoždíři rozmixujte česnek, mandlovou moučku, olivový olej, sůl, pepř a vinný ocet na jemnou pastu.
- Uvařené brambory slijte, dejte je do nádoby mixéru, rozmačkejte nahrubo vidličkou a promíchejte s česnekovou pastou, nechte minutu odstát a poté promixujte dohladka. Ochutnejte a případně dochuťte solí a citronovou šťávou.
- Dip přendejte do misek, zakápněte olivovým olejem a posypte nasekanými bylinkami, například oreganem nebo petrželkou a citronovou kůrou.
PRIMA TIP: Skordalia se servíruje v pokojové teplotě nebo vychlazená. Pokud vám vadí čerstvý česnek, můžete skordalii připravit i z pečeného česneku. Ten má o hodně jemnější cuť, proto ho použijte o dost víc, na toto množství 10–12 stroužků.