Koule
- rýže (na italské rizoto, například Arborio od Lagris) 400 g
- šafrán (mletý ) 1/2 lžičky
- máslo 50 g
- strouhaný parmazán 100 g
- žloutek 3 ks
- vejce (na obalení) 2 ks
- strouhanka (na obalení) 100 g
- mozzarella 120 g
- rostlinný olej (na smažení)
Náplň
- olivový olej 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mleté maso (směs vepřového a hovězího) 300 g
- rajský protlak 2 lžíce
- červené víno 150 ml
- oregano (sušené )
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve si připravte masové ragú na náplň: Na pánvi rozehřeje olivový olej, přidejte cibuli nakrájenou najemno, opečte ji dosklovata, přidejte mleté maso, pár minut opékejte a pak k němu přidejte i rajčatový protlak. Opékejte asi dvě minutky i s protlakem za stálého míchání. Pak do pánve vlijte víno, osolte, opepřete a přidejte oregano. Nechte mírně probublávat, dokud směs nezíská správnou hustou konzistenci (tak, ať s ní můžete plnit rýžové koule) – bude to trvat asi 20 minut. Ragú můžete klidně udělat den předem.
- Pak připravte rýži: vsypte ji do 800 ml vroucí osolené vody, přidejte do ní šafrán a na mírném plameni ji uvařte doměkka. Voda by se měla zcela vyvařit (pokud se to stane a rýže ještě není měkká, přilijte trochu vody a chvilku vařte dál). Uvařenou rýži nechte chvilku prochladnout, mezitím do ní můžete vmíchat pokrájené máslo, parmazán a na závěr i žloutky. Takto připravenou směs nechte úplně vychladnout, bude se vám s ní lépe pracovat.
- Připravte všechno ostatní: V misce rozšlehejte zbylá dvě vejce, do druhé misky nasypte strouhanku, připravte si i talíř, na který budete odkládat vytvarované koule. Natrhejte mozzarellu na drobné kousky. Do navlhčené dlaně dejte vždy hroudu rýžové kaše, uprostřed vytvořte důlek, ten naplňte ragú a pár kousky mozzarelly, zakryjte rýží shora a vytvarujte kouli velikosti tenisového míčku.
- Kouli obalte v rozšlehaném vajíčku a poté ve strouhance. Před každou další koulí si opláchněte ruce, aby se vám směs nelepila na ruce. Když máte koule hotové, rozpalte olej v pánvi (množství asi do poloviny výšky arancin) a osmažte je ze všech stran.
Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou 2 Zdroj: archiv Lagris