návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou

4–6 porce
do 1 hodiny
Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou
Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou Autor: archiv Lagris
Tento recept vznikl původně jako způsob, jak zpracovat zbylé italské rizoto, které se v podstatě nedá ohřát. Je v něm spoustu škrobu, másla a sýra, proto už po ohřátí nikdy nedosáhne své krémové konzistence, jaké má těsně po uvaření. Italské hospodyňky tak vymyslely způsob, kterak zbylé rizoto proměnit v jiné, stejně báječné jídlo! Ideální jídlo na večírek nebo na piknik – arancini jsou dobré i zastudena...

Postup

  1. Nejprve si připravte masové ragú na náplň: Na pánvi rozehřeje olivový olej, přidejte cibuli nakrájenou najemno, opečte ji dosklovata, přidejte mleté maso, pár minut opékejte a pak k němu přidejte i rajčatový protlak. Opékejte asi dvě minutky i s protlakem za stálého míchání. Pak do pánve vlijte víno, osolte, opepřete a přidejte oregano. Nechte mírně probublávat, dokud směs nezíská správnou hustou konzistenci (tak, ať s ní můžete plnit rýžové koule) – bude to trvat asi 20 minut. Ragú můžete klidně udělat den předem. 
  2. Pak připravte rýži: vsypte ji do 800 ml vroucí osolené vody, přidejte do ní šafrán a na mírném plameni ji uvařte doměkka. Voda by se měla zcela vyvařit (pokud se to stane a rýže ještě není měkká, přilijte trochu vody a chvilku vařte dál). Uvařenou rýži nechte chvilku prochladnout, mezitím do ní můžete vmíchat pokrájené máslo, parmazán a na závěr i žloutky. Takto připravenou směs nechte úplně vychladnout, bude se vám s ní lépe pracovat.  
  3. Připravte všechno ostatní: V misce rozšlehejte zbylá dvě vejce, do druhé misky nasypte strouhanku, připravte si i talíř, na který budete odkládat vytvarované koule. Natrhejte mozzarellu na drobné kousky. Do navlhčené dlaně dejte vždy hroudu rýžové kaše, uprostřed vytvořte důlek, ten naplňte ragú a pár kousky mozzarelly, zakryjte rýží shora a vytvarujte kouli velikosti tenisového míčku. 
  4. Kouli obalte v rozšlehaném vajíčku a poté ve strouhance. Před každou další koulí si opláchněte ruce, aby se vám směs nelepila na ruce. Když máte koule hotové, rozpalte olej v pánvi (množství asi do poloviny výšky arancin) a osmažte je ze všech stran.
Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou
Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou
archiv Lagris
Související témata: rýže , arancini , Hlavní jídla , Italská kuchyně