archiv Lagris

Sicilské arancini plněné masovým ragú a mozzarellou

Moje hodnocení
2x

Tento recept vznikl původně jako způsob, jak zpracovat zbylé italské rizoto, které se v podstatě nedá ohřát. Je v něm spoustu škrobu, másla a sýra, proto už po ohřátí nikdy nedosáhne své krémové konzistence, jaké má těsně po uvaření. Italské hospodyňky tak vymyslely způsob, kterak zbylé rizoto proměnit v jiné, stejně báječné jídlo! Ideální jídlo na večírek nebo na piknik – arancini jsou dobré i zastudena...

4 porce
60 minut
italská

Koule

  • rýže na italské rizoto, například Arborio od Lagris 400 g
  • mletý šafrán 1/2 lžičky
  • máslo 50 g
  • strouhaný parmazán 100 g
  • žloutky 3 ks
  • vejce na obalení 2 ks
  • strouhanka na obalení 100 g
  • mozzarella 120 g
  • rostlinný olej na smažení

Náplň

  • olivový olej 2 lžíce
  • cibule 1 ks
  • mleté maso (směs vepřového a hovězího) 300 g
  • rajčatový protlak 2 lžíce
  • červené víno 150 ml
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • sušené oregano

Postup přípravy

  1. Nejprve si připravte masové ragú na náplň: Na pánvi rozehřeje olivový olej, přidejte cibuli nakrájenou najemno, opečte ji dosklovata, přidejte mleté maso, pár minut opékejte a pak k němu přidejte i rajčatový protlak. Opékejte asi dvě minutky i s protlakem za stálého míchání. Pak do pánve vlijte víno, osolte, opepřete a přidejte oregano. Nechte mírně probublávat, dokud směs nezíská správnou hustou konzistenci (tak, ať s ní můžete plnit rýžové koule) – bude to trvat asi 20 minut. Ragú můžete klidně udělat den předem.
  2. Pak připravte rýži: vsypte ji do 800 ml vroucí osolené vody, přidejte do ní šafrán a na mírném plameni ji uvařte doměkka. Voda by se měla zcela vyvařit (pokud se to stane a rýže ještě není měkká, přilijte trochu vody a chvilku vařte dál). Uvařenou rýži nechte chvilku prochladnout, mezitím do ní můžete vmíchat pokrájené máslo, parmazán a na závěr i žloutky. Takto připravenou směs nechte úplně vychladnout, bude se vám s ní lépe pracovat.
  3. Připravte všechno ostatní: V misce rozšlehejte zbylá dvě vejce, do druhé misky nasypte strouhanku, připravte si i talíř, na který budete odkládat vytvarované koule. Natrhejte mozzarellu na drobné kousky. Do navlhčené dlaně dejte vždy hroudu rýžové kaše, uprostřed vytvořte důlek, ten naplňte ragú a pár kousky mozzarelly, zakryjte rýží shora a vytvarujte kouli velikosti tenisového míčku.
  4. Kouli obalte v rozšlehaném vajíčku a poté ve strouhance. Před každou další koulí si opláchněte ruce, aby se vám směs nelepila na ruce. Když máte koule hotové, rozpalte olej v pánvi (množství asi do poloviny výšky arancin) a osmažte je ze všech stran.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Lagris


Přečtěte si také

Recepty