návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Scaccia Ragusana

Hodnoceno: 1x
do 2 hodin
Scaccia Ragusana
Autor: Kublanka.cz Scaccia Ragusana
Na úplném jihu Sicílie se nachází město Ragusa. A v každé domácnosti tohoto města můžete najít místní specialitu, kterou nenajdete jinde na světě. Ano, je to tento úžasný sicilský plněný chléb!

Postup

  1. Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte semolinu, hladkou mouku a sůl a dobře promíchejte.
  2. Uprostřed mouky vytvořte důlek, do kterého přidejte cukr, sušené droždí a zalijte vlažnou vodou. Nechte zhruba 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidejte olivový olej a vypracujte hladké a vláčné těsto, které ještě zhruba 10 minut důkladně prohněťte na vále.
  3. Vypracované těsto vytvarujte do koule, kterou vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vykynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 90 minut. 
  4. Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. V kastrolku rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a opečte do jemně zlaté barvy. Poté přidejte podle chuti chilli vločky, sušené oregano a zalijte drcenými rajčaty.
  5. Osolte, přidejte několik snítek bazalky a na mírném ohni za občasného míchání povařte zhruba 10 minut. Odstraňte snítky bazalky a omáčku nechte vychladnout. 
  6. Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na tenký obdélník o rozměru zhruba 70 x 45 cm.
  7. Prostřední třetinu těsta potřete polovinou rajčatové omáčky a posypte polovinou parmazánu a sýru provolone. 
  8. Poklaďte lístky bazalky a krajní části těsta přeložte přes náplň tak, aby se uprostřed zhruba 2 cm překrývaly. 
  9. Poté levé dvě třetiny těsta potřete zbytkem omáčky a posypte zbytkem sýru. Znovu poklaďte lístky bazalky a pravou třetinu těsta (nepotřenou) přeložte přes náplň a přes tu přeložte levou třetinu. 
  10. Nakonec ještě přeložte napůl. Potom buď položte chléb na plech vyložený pečicím papírem nebo ho mírně stočte a dejte do formy na biskupský chlebíček (cca 12 x 23 cm) vyložený pečicím papírem.
  11. V obou případech těsto propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50–60 minut. Upečený chléb nechte zhruba 10 minut odpočívat a pak hned podávejte.
Scaccia Ragusana
Autor: Kublanka.cz Scaccia Ragusana

Kublanka
Blanka a Jakub Kardovi

Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. Zatímco Blanka vymýšlí, vaří a fotí všechny recepty, tak Kuba je pro vás všechny testuje tím, že je sní. Avšak není na to sám a má dva skvělé pomocníky Adama a Matyáše. A tak Blanka vaří pro celou rodinu tak, aby všichni 3 chlapi byli šťastní, najezení a měla od nich chvilku klidu. Jejich vzájemné snažení můžete sledovat na food blogu www.kublanka.cz

V současnosti můžete na pultech knihkupců vidět kuchařku Kublanka vaří DOMA, kde je přes 70 zbrusu nových receptů, které nenajdete na blogu a jsou připraveny pouze pro tuto kuchařku.

Kuchařku můžete zakoupit například v Knižním klubu nebo v široké prodejní síti.

Související témata: Malá jídla , Italská kuchyně