Suroviny
- semolina 115 g
- hladká mouka 175 g
- sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 1/4 lžičky
- sušené droždí 1/4 lžičky
- vlažná voda 165 ml
- olivový olej 1 lžíce
Náplň
- olivový olej 2 lžíce
- česnek, rozmáčknutý nožem 2 stroužky
- chilli vločky, podle chuti
- sušené oregano 1 lžička
- plechovka drcených rajčat 1 ks
- sůl 1 lžička
- několik celých snítek bazalky + lístky na dokončení
- najemno nastrouhaný parmazán 50 g
- nahrubo nastrouhaný sýr provolone nebo sýr caciocavallo 150 g
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte semolinu, hladkou mouku a sůl a dobře promíchejte.
- Uprostřed mouky vytvořte důlek, do kterého přidejte cukr, sušené droždí a zalijte vlažnou vodou. Nechte zhruba 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidejte olivový olej a vypracujte hladké a vláčné těsto, které ještě zhruba 10 minut důkladně prohněťte na vále.
- Vypracované těsto vytvarujte do koule, kterou vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vykynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 90 minut.
- Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. V kastrolku rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a opečte do jemně zlaté barvy. Poté přidejte podle chuti chilli vločky, sušené oregano a zalijte drcenými rajčaty.
- Osolte, přidejte několik snítek bazalky a na mírném ohni za občasného míchání povařte zhruba 10 minut. Odstraňte snítky bazalky a omáčku nechte vychladnout.
- Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na tenký obdélník o rozměru zhruba 70 x 45 cm.
- Prostřední třetinu těsta potřete polovinou rajčatové omáčky a posypte polovinou parmazánu a sýru provolone.
- Poklaďte lístky bazalky a krajní části těsta přeložte přes náplň tak, aby se uprostřed zhruba 2 cm překrývaly.
- Poté levé dvě třetiny těsta potřete zbytkem omáčky a posypte zbytkem sýru. Znovu poklaďte lístky bazalky a pravou třetinu těsta (nepotřenou) přeložte přes náplň a přes tu přeložte levou třetinu.
- Nakonec ještě přeložte napůl. Potom buď položte chléb na plech vyložený pečicím papírem nebo ho mírně stočte a dejte do formy na biskupský chlebíček (cca 12 x 23 cm) vyložený pečicím papírem.
- V obou případech těsto propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50–60 minut. Upečený chléb nechte zhruba 10 minut odpočívat a pak hned podávejte.
Scaccia Ragusana 2 Zdroj: Kublanka.cz