Scaccia Ragusana
Zdroj: Kublanka.cz
Scaccia Ragusana
Zdroj:
Kublanka.cz
Na úplném jihu Sicílie se nachází město Ragusa. A v každé domácnosti tohoto města můžete najít místní specialitu, kterou nenajdete jinde na světě. Ano, je to tento úžasný sicilský plněný chléb!
Postup přípravy
-
Nejdříve si připravte těsto. Do mísy prosejte semolinu, hladkou mouku a sůl a dobře promíchejte.
-
Uprostřed mouky vytvořte důlek, do kterého přidejte cukr, sušené droždí a zalijte vlažnou vodou. Nechte zhruba 10 minut odpočívat při pokojové teplotě. Jakmile se na hladině začne tvořit pěna, přidejte olivový olej a vypracujte hladké a vláčné těsto, které ještě zhruba 10 minut důkladně prohněťte na vále.
-
Vypracované těsto vytvarujte do koule, kterou vraťte do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte vykynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 90 minut.
-
Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. V kastrolku rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a opečte do jemně zlaté barvy. Poté přidejte podle chuti chilli vločky, sušené oregano a zalijte drcenými rajčaty.
-
Osolte, přidejte několik snítek bazalky a na mírném ohni za občasného míchání povařte zhruba 10 minut. Odstraňte snítky bazalky a omáčku nechte vychladnout.
-
Pečicí troubu předehřejte na 200 °C. Vykynuté těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na tenký obdélník o rozměru zhruba 70 x 45 cm.
-
Prostřední třetinu těsta potřete polovinou rajčatové omáčky a posypte polovinou parmazánu a sýru provolone.
-
Poklaďte lístky bazalky a krajní části těsta přeložte přes náplň tak, aby se uprostřed zhruba 2 cm překrývaly.
-
Poté levé dvě třetiny těsta potřete zbytkem omáčky a posypte zbytkem sýru. Znovu poklaďte lístky bazalky a pravou třetinu těsta (nepotřenou) přeložte přes náplň a přes tu přeložte levou třetinu.
-
Nakonec ještě přeložte napůl. Potom buď položte chléb na plech vyložený pečicím papírem nebo ho mírně stočte a dejte do formy na biskupský chlebíček (cca 12 x 23 cm) vyložený pečicím papírem.
-
V obou případech těsto propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě zhruba 50–60 minut. Upečený chléb nechte zhruba 10 minut odpočívat a pak hned podávejte.
Scaccia Ragusana 2
Zdroj: Kublanka.cz
Scaccia Ragusana 2
Zdroj:
Kublanka.cz