Suroviny
- velký květák 1 ks
- extra virgin olivový olej (olivový olej)
- quinoa, propláchnutá 200 g
- hladkolistá petržel, otrhané lístky 1 malý svazek
- zrníčka z 1 granátového jablka
Zálivka
- melasa z granátového jablka 1 lžíce
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- česnek, oloupaný a rozdrcený 1 stroužek
- extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 6 lžic
- mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 190 °C.
- Růžičky květáku dejte na pečicí plech a zakápněte trochou olivového oleje. Osolte, opepřete a dobře promíchejte, aby se květák pěkně obalil olejem. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte 20 minut s jedním promícháním v polovině pečení. Květák by měl začít místy hnědnout. Jakmile je hotový, vyjměte plech z trouby.
- Mezitím připravte quinou podle návodu na obalu. Slijte veškerou přebytečnou vodu.
- Suroviny na zálivku se špetkou soli a pepře důkladně prošlehejte metličkou nebo vidličkou. Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.
- Do velké servírovací mísy dejte uvařenou quinou a upečený květák. Přelijte zálivkou a vmíchejte petrželku. Posypte zrníčky z granátového jablka a podávejte.
PRIMA TIP: Zrníčka granátového jablka překypují vitaminem C, který povzbudí váš imunitní systém, a vitaminem K důležitým pro zdravé kosti a krev. Působí proti bakteriím, podporují srdce a snižují krevní tlak. Navíc prý fungují jako afrodiziakum!
Salát s pečeným květákem, quinoou a granátovým jablkem Zdroj: Moje dokonalá fit jídla