Dalibor Rakoczy

Šafránové arancini s citronovou majonézou připravené v horkovzdušné fritéze

Moje hodnocení
3x

Tyto malé kuličky, připomínající miniaturní pomeranče, skvostně propojují chuť rýže, mozzarelly, sušených rajčat a dalších delikates, vše obalené a osmažené. Ostatně po pomerančích mají i své jméno – arancini jsou totiž italsky pomeranče. Toto sicilské národní jídlo se tradičně připravuje v jižní Itálii na svátek Lucie. Vyzkoušejte je ale klidně už teď podle originálního receptu šéfkuchaře a světoběžníka Dalibora Rakoczyho.

4 porce
60 minut
italská

Arancini

  • rýže Arborio 240 g
  • parmazán 90 g
  • malé šalotky 2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • sušená rajčata 1 hrst
  • bílé víno 150 ml
  • mozzarella na strouhání 50 g
  • vývar (masový nebo zeleninový) 450 ml
  • šafrán 1 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • čerstvá bazalka 1 snítka

Trojobal

  • hladká mouka
  • vejce 2 ks
  • strouhanka

Citronová majonéza

  • žloutky 2 ks
  • rostlinný olej 220 ml
  • šťáva z 1/2 citronu
  • dijonská hořčice 1 lžička
  • vinný ocet 1/2 lžíce
  • kůra ze 2 citronů
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Je to lahůdka, která díky tomu, že je smažená nepatří mezi výkřiky zdravé stravy. Vy ji ale můžete připravit skutečně zdravě, pokud zapojíte do akce horkovzdušnou fritézu, bude vám stačit na usmažení do zlatova doslova pár kapek oleje.

Postup přípravy

  1. Na másle zpěňte najemno nasekanou šalotku a česnek. Přidejte rýži, kterou smažte 2–3 minuty. Takto orestovanou rýži zalijte bílým vínem, které nechte zredukovat. V tomto bodě základ na arancini opepřete. Přidejte šafrán, který jste předem namočili do 100 ml teplé vody a podlijte troškou vývaru. Důležité je neustále míchat, protože pokud má rýže málo tekutiny, může se připalovat. Vždy když se zdá, že je rizoto velmi husté, přidejte po malých množstvích horký vývar. Zde platí staré známé pravidlo, že přidat můžete vždy, ale odebrat už málokdy.
  2. V polovině přidávání vývaru přidejte na malé kostičky nasekaná sušená rajčata. Vývar přestaňte přidávat ve chvíli, kdy je rýže al dente, přesně jako u těstovinu – čili ani velmi měkká, ani velmi tvrdá. Jakmile se vám rýže zamlouvá a má konzistenci řídké ovesné kaše, přidejte parmazán, který to celé krásně zahustí a dodá ještě krémovější konzistenci a chuť. Na závěr ještě do rýže přidejte hrst nasekané čerstvé bazalky. Takto připravenou rýži nechte zcela vychladnout.
  3. Mozzarellu nakrájejte na malé kostičky. Z rýže vytvarujte kuličky o průměru asi 3 cm, do jejichž středu zapracujte během tvarování kostičku mozzarelly. Kuličky obalte v klasickém trojobalu - mouka, vajíčko a strouhanka. Horkovzdušnou fritézu nastavte na 200 stupňů a na čas 12 minut. Tak budou arancini uvnitř krásně hebké a na povrchu super křupavé.
  4. Majonézu připravte tak, že metličkou smícháte dva žloutky a hořčici v misce, a do této směsi velmi opatrně a pomalu přilévejte olej. Na začátek opravdu jen po kapkách. Po polovině oleje přidejte vinný ocet. Když se směs spojí a vytvoří hladkou emulzi, přidejte citronovou šťávu a kůru a nakonec osolte a opepřete.

PRIMA TIP: Tento recept byl připraven v horkovzdušné fritéze Gorenje AF1409DB, která je vybavená vysokorychlostním konvekčním systémem. Tento systém zajišťuje dokonalý rozvod tepla – vzduch cirkuluje shora dolů a zpět přes vnitřní stěny extra velké fritovací nádoby s objemem 3,5 l. Smažené nebo pražené pokrmy proto připravíte se stejně lahodnou chutí, ale zdravě – pomocí horkého vzduchu s minimem tuku nebo zcela bez tuku a bez nepříjemných výparů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Dalibor Rakoczy


Přečtěte si také

Recepty