Suroviny
- přepuštěné máslo (ghí ) 1 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- kuřecí vývar 1 litr
- voda (horká ) 500 ml
- brambory 4 ks
- uzené maso (šunka od kosti nebo prorostlá slanina) 150 g
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- kopr (čerstvý, nasekaný) 1 hrst
- kyselé okurky (i s lákem) 3–5 ks podle velikosti a chuti
- zakysaná smetana 1 kelímek
- hladká mouka 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejte ghíčko a orestujte na něm nakrájenou cibuli a nahrubo nastrouhané mrkve. Zalijte kuřecím vývarem a přilijte ještě půl litru vody.
- Přidejte na kostičky nakrájené brambory a nakrájené uzené maso, šunku nebo slaninu. Osolte, opepřete, přilijte worcester a nasekaný čerstvý kopr.
- Vařte 15 minut, poté přihoďte kyselé okurky nakrájené na malé kostičky a přilijte asi 50 ml láku z okurek podle chuti.
- V misce promíchejte dohladka zakysanou smetanu s hladkou moukou a zašlehejte do polévky. Vařte ještě 5 minut.
- Na talíři dozdobte snítkou kopru a pár kolečky kyselé okurky.