Suroviny
- červená řepa (menší ) 4 ks
- máslo 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- uzená slanina 70 g
- mrkev (velká ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rajčata 2 ks
- rajčatový protlak 2 lžíce
- uzená paprika 1 lžíce
- drcený kmín 1/2 lžičky
- bobkový list 4 ks
- voda (horká) 1,5 litru
- brambory 2 ks
- růžičková kapusta (překrojené napůl) 200 g
- fazole (borlotti nebo máslové) 1 plechovka
- vinný ocet 2 lžíce
- zakysaná smetana 1 kelímek
- kopr (čerstvý ) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Červené řepy oloupejte a nakrájejte na kostičky. V malé pánvi rozpusťte máslo a řepu na něm pár minut restujte, poté podlijte trochou horké vody, přikryjte pokličkou a duste 30 minut.
- Mezitím ve velkém hrnci na oleji orestujte cibuli nakrájenou nahrubo a uzenou slaninu na kostičky. Poté přihoďte mrkev na kostičky, rozdrcené stroužky česneku a po chvilce nakrájená rajčata. Když zelenina trochu změkne, přidejte rajský protlak, uzenou papriku, špetku drceného kmínu a bobkové listy. Lehce zarestujte a zalijte horkou vodou a rozmíchejte. Přidejte brambory na kostičky, očištěné a rozpůlené kapustičky a slitou plechovku fazolí, osolte a opepřete. Vařte do změknutí, asi 20 minut.
- Poté přidejte uvařenou řepu i s vodou a přilijte vinný ocet. Nechte minutu převařit a poté metlou zašlehejte zakysanou smetanu. Nakonec vmíchejte nasekaný čerstvý kopr (případně libeček, pokud nemáte kopr rádi).
Polévka s červenou řepou a fazolemi 3 Zdroj: Klára Michalová