Suroviny
- uvařené brambory ve slupce 3 ks
- olivový olej
- sůl
- máslo 2 lžíce
- hladká mouka 2 lžíce
- domácí vývar
- čerstvý kopr 4 velké snítky
- smetana ke šlehání 1/2 kelímku
- cukr krupice
- ocet lihový
- vejce 2 ks
Postup přípravy
- Uvařené brambory rozkrojte podélně na čtvrtky, dejte do pekáčku, zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pečte v troubě na 250 stupňů s funkcí grilu dozlatova.
- V kastrolu rozpusťte máslo, přisypte hladkou mouku a umíchejte hladkou jíšku, restujte ji za stálého míchání, až bude lehce růžová.
- Poté přilijte 2 větší naběračky chladného vývaru a vymíchejte metličkou dohladka. Přilijte další 2 naběračky a rozšlehejte.
- Otrhejte lístky kopru a stonky přihoďte do omáčky. Nechte ji provařit 15 minut, poté přilijte šlehačku, a pokud je to třeba, nařeďte omáčku dalším vývarem do spíše řidší konzistence.
- Dochuťte solí, cukrem a octem (pokud používáte lihový, stačí ho jen trochu). Z omáčky vyjměte koprové stonky. Nakonec přisypte nasekaný čerstvý kopr.
- V rendlíku vedle si uvařte vejce. Pokud máte rádi tekutý žloutek, vložte je do vroucí vody a vařte 7 minut. Pokud raději natvrdo, vařte je 10 minut. Prudce zchlaďte, oloupejte a podávejte s omáčkou a bramborami.
S Klárou v kuchyni: Koprovka s pečenými bramborami 2 Zdroj: Klára Michalová