Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- slanina (uzená libová ) 50 g
- rýže (rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli)) 400 g
- bílé víno (suché ) 100 ml
- vývar (horký nebo voda) asi 1,5 litru
- mražený hrášek 150 g
- medvědí česnek (najemno nasekaný) 2 velké hrsti
- máslo 3 plátky
- strouhaný parmazán 1 velká hrst
- vejce (nemusí být) 4–6 ks
Odkaz
Medvědí česnek
Jarní bylinka s výraznou štiplavou chutí a nezaměnitelnou vůní česneku má široké využití v kuchyni. Ve speciálu najdete recepty i užitečné informace!
Postup přípravy
- Na oleji dosklovata osmahněte najemno nakrájenou cibuli, jarní cibulku i se zelenou částí a uzenou slaninu nakrájenou na malé kostičky.
- Vsypte arborio rýži a minutku restujte, až zrníčka jakoby zprůhlední. Zalijte bílým vínem, zamíchejte a nechte vyvařit. Přilijte horký vývar nebo horkou vodu (tak 2 velké sběračky). Za občasného míchání na mírném ohni vařte a postupně přilévejte vývar nebo vodu vždy, když se předchozí várka vsákne do rýže. Dosolte podle chuti.
- Když je rýže al dente (asi po 15 minutách), přidejte mražený hrášek a najemno nasekaný medvědí česnek. Přilijte ještě trochu tekutiny, promíchejte a vypněte oheň. Vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán.
- Rizoto servírujte horké, ideálně se ztraceným vejcem nebo volským okem.