Suroviny
- špaldová hladká mouka 1,5 hrnku
- cukr krupice 1/2 hrnku
- Rýžové mléko (nebo klasické mléko) 1/2 hrnku
- rostlinný olej 1/2 hrnku
- cuketa (najemno nastrouhaná ) 1 hrnek
- vejce 1 ks
- citronová kůra z 1 citronu
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- meruňky 3 ks
- jahody (čerstvé ) 10 ks
Drobenka
- máslo 2cm plátek
- cukr krupice 2 lžíce
- ovesné vločky 3 lžíce
- polohrubá mouka 3 lžíce
Postup přípravy
- Do velké mísy dejte špaldovou mouku, cukr, rýžový nápoj nebo mléko, rostlinný olej, najemno nastrouhanou cuketu, vejce, kypřicí prášek a citronovou kůru. Vše metlou prošlehejte dohladka.
- Pečicí formu vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
- Těsto přelijte do připravené formy. Jahody a meruňky očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté je rovnoměrně nasypte na těsto ve formě.
- V misce promněte ručně máslo, cukr, mouku a ovesné vločky, až vzniknou větší drobky. Možná budete muset přidat suché složky, aby se drobenka nelepila na ruce.
- Drobenkou posypte koláč a pečte 35–40 minut, vyzkoušejte propečení špejlí, po zapíchnutí do těsta by měla být suchá.
PRIMA TIP: Cuketa v těstě je báječná – dodá těstu neuvěřitelnou šťavnatost, a přitom je chuťově naprosto neutrální. Ale je zelená :))) Takže pokud nechcete, aby se někteří strávníci pozastavovali nad netypickou barvou koláče, před strouháním cuketu můžete oloupat. Pak už ji v bublanině nikdo neodhalí!
S Klárou v kuchyni: Jahodovo-meruňková bublanina s drobenkou 2 Zdroj: Klára Michalová